Egy fénykép tartja izgalomban a Chábád közösségeket világszerte, amióta valaki feltöltött egy régi fotót az internetre, mely állítása szerint Sálom Dov Ber Schneerson rabbit (1860-1920), a Chábád dinasztia ötödik rebbéjét ábrázolja. A felfedezés azért is különösen érdekes, mert a Rebbe Rásábként is ismert vezetőről összesen egy hiteles fotó maradt fent, melyet halálának évében készítettek róla egy útlevél igényléséhez.

A most napvilágra került fotó 1908-ban készült Moszkvában, s a rebbe téli öltözetben, egy táskával a kezében látható rajta. A kartonlapra ragasztott kép hátoldalán a következő felirat áll héber betűkkel: “Sálom Dov Ber Schneerson rabbi, 5668”.  A hászidok körében azonnal élénk vita kezdődött a kép hitelességéről. A fotón látható férfi valóban hasonlít a rebbére, azonban az is közismert tény, hogy nem kedvelte a fényképeket, ezért is készült csupán egy fotó róla, az is hivatalos célra. Ez a fotó azonban egy beállított, megkomponált kép, melyet feltehetően az ábrázolt személy kívánságra készítettek el.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy a kép egy másik Sálom Dov Ber rabbit ábrázol. Így hívták ugyanis az ötödik lubavicsi rebbe egyik unokatestvérét is, aki a Kopuszt hászid közösség harmadik rebbéje volt. A probléma ezzel az, hogy ő a fotó elkészítésének évében, 1908-ban hunyt el, 74 éves korában, a képen látható férfi pedig ennél egyértelműen fiatalabbnak látszik.

A fényképet megvizsgálta a Chábád mozgalom történetének egyik neves szakértője, a központi lubavicsi könyvtár igazgatója, Berel Levine rabbi is, aki a következőket mondta: “Igen nagy a hasonlóság. Egy számítógépes szoftver segítségével minden bizonnyal meg tudjuk majd állapítani, hogy valóban ugyanazt a személyt ábrázolja-e a két fénykép. A Rebbe Rásáb egyszer valóban járt Moszkvában 1908-ban, ijár hónapban, ezt az útlevele és a levelezése is igazolja. Két hetet töltött ott, hogy a Tomchéj Tmimim jesiva számára gyűjtsön adományokat. A kép talán a tehetős adományozók számára készült. Azonban ez a kabát nem igazán illik ijár (május) hónaphoz. Annyi bizonyos, hogy szakértőknek kell megvizsgálniuk a képet, számítógép segítségével”.

zsido.com

Forrás: crownheights.info