Lonnie Bissonnette a világ egyik leghíresebb bázisugrója volt, amíg egy baleset miatt el nem veszítette járóképességét. Egy izraeli fejlesztésnek hála, 13 év után ismét ugorhatott.

Bissonnette 2004-ben egy 150 méter mély szakadék felett ugrott le egy hídról. Ejtőernyője azonban nem nyílt ki, ezért a földbe csapódott, gerincét törte és lebénult. Orvosai szerint kis híján életét vesztette. Azt mondták neki, hogy soha többé nem ugorhat. Az izraeli SoftWheel cég által kifejlesztett, különleges kerekekkel szerelt szék azonban hozzásegítette, hogy mozgáskorlátozottként is kedvenc sportjának hódolhasson.

A SoftWheel szinte újra feltalálta a kereket, melynek belső felfüggesztése teljesen elnyeli a rázkódást. A kerekesszékkel való közlekedés így kényelmesebbé válik, és az eddig leküzdhetetlen akadályok, mint egy lépcső, vagy egy köves kirándulóösvény sem jelentenek problémát.

Az új kerék

“Bár nem mi találtuk fel a kereket, de az biztos, hogy egy új technológiát fejlesztettünk ki.   Termékünk javítja a gurulási kényelmet, használatával fájdalommentesen lehet nagy távokat kényelmesen megtenni.” – mondta Dániel Barel, a cég igazgatója.  A SoftWheel három éve lépett a piacra, és ma már 15 országban forgalmazzák termékeiket.

Az újfajta kereket egy izraeli földműves, Gilád Wolf találta fel, miután egy medencetörés miatt három hétre kerekesszékbe kényszerült. Traktorjában ülve gondolkodott el azon, hogy a járművébe szerelt pneumatikus lengéscsillapítót egy kerekesszékben is fel lehetne használni. Ezután alkotta meg a prototípust.

Lonnie Bissonnette ugrás közben

A hagyományos kerekesszékeknél a gurulás folyamatos rázkódással jár. A SoftWheel termékeiben azonban a kerekekben küllő helyett háromirányú lengéscsillapító dolgozik, mely semlegesíti az útfelület okozta rázkódást. Egy ilyen székkel már nem probléma a legrosszabb útviszonyokon való haladás sem, sőt, akár egy lépcsőn is biztonságosan és kényelmesen le lehet gurulni.

Forrás: nocamels