Antonio Guterres hivatalba lépése óta egy manhattani zsinagógában jelent meg elsőként nyilvánosan az ENSZ falain kívül.

„A Holokauszt mögött nem csupán egy csoport náci őrültsége állt, hanem a két évezreden át folytatódó zsidógyűlölet és diszkrimináció tetőpontja volt” – jelentette ki Antonio Guterres, új ENSZ-főtitkár szombaton a manhattani Park East zsinagógában. A férfi január 1-jén lépett hivatalba és a közelgő Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából tartott eseményen jelent meg elsőként hivatalosan az ENSZ falain kívül New Yorkban.

„Az antiszemitizmus nem a vallásról szól, hanem a rasszizmus egyik megjelenési formája” – mondta beszédében Guterres. Továbbá hozzátette: aggasztónak találja a zsidó-gyűlölet megjelenésének új formáit, ami azt bizonyítja, hogy „az antiszemitizmus továbbra is él és fennáll” – olvashatóak szavai a Jerusalem Post honlapján.

A portugál származású politikus hazáját említve megbánását fejezte ki az ország múltjában felbukkanó zsidó-gyűlölet miatt, amelynek Portugália vezetése napjainkban próbál jóvátenni. A főtitkár Elie Wieselt is méltatta beszédében; és zárásként ígéretet tett arra, hogy munkája során mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a „Holokausztot sose feledjük el”.

A manhattani zsinagógában tartott eseményen Izrael ENSZ-nagykövete mellett több diplomata is részt vett. Az intézményt vezető rabbi, Arthur Schneier – aki maga is Holokauszt-túlélő – erőt és bölcsességet kívánt Guterres számára.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Guterres 1993-ban személyesen is járt Izraelben, ahol Simon Peresz mellett Micha Harishhal, az izraeli kereskedelemért felelős miniszterrel is találkozott. Látogatását követően jó kapcsolatot tartott fenn Peresszel és Ehud Barakkal, akik a politikus meghívására látogatást tettek Portugáliában Guterres miniszterelnöksége idején.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post