Meglehetősen szkeptikusak a zsidók és az arabok is a béketárgyalások lehetséges kimenetelével kapcsolatban. Többségük nem hisz abban, hogy gyümölcsözőek lesznek a két fél tárgyalásai.

Az ötszáz zsidó és száz arab megkérdezésén alapuló, november utolsó napjaiban a Tel-Avivi Egyetem és az Izraeli Demokrácia Intézet felméréséből készített közvélemény-kutatás szerint az arabok több mint hatvan százaléka erőteljesen támogatja az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, míg a zsidók között a tárgyalásokat mérsékelten támogatók vannak relatív többségben.

20161213_1

Ugyanakkor a békefolyamat sikerében az arabok alig 40%-a hisz. A zsidók még szkeptikusabban állnak a kérdéshez: alig 23,5%-uk gondolja, hogy a tárgyalások békét hozhatnak. A kutatásból az is kiderül, hogy az arabok és a zsidók több mint 40%-a egyáltalán nem hisz a tárgyalások útján elérhető békében.

20161213_2

Munkatársunktól (The Peace Index – Evens Program for Mediation and Conflict Resolution at Tel Aviv University and the Guttman Center for Public Opinion and Policy Research of the Israel Democracy Institute kutatása nyomán)