Egy rekeszizomsérvtől szenvedő újszülött életét mentették meg a jeruzsálemi Hádászá Kórházban egy újonnan kifejlesztett, mikroinvazív eljárás segítségével.

A rendellenességet közvetlenül a gyermek világra jövetele után vették észre az orvosok, mivel a csecsemő légzési nehézséggel küzdött. A rekeszizomsérvet ultrahangos vizsgálat mutatta ki.

Amikor a hasüreget a mellkasüregtől elválasztó rekeszizom nem alakul ki megfelelően, a normális esetben a hasüregben elhelyezkedő szervek átnyomódhatnak a mellkasüregbe. A baba vékonybele, vastagbele, valamint lépe is áttolódott a mellkasába, és a tüdejét és a szívét nyomta.

A diagnózis után az újszülöttet lélegeztetőgépre kapcsolták, és megkezdték az előkészületeket a beavatkozásra.

A szülők, Libby és Joe Preiger elmondták, hogy minden terhességi vizsgálaton részt vettek, de az orvosok nem állapítottak meg semmilyen rendellenességet. Azt is elmondták, hogy teljes mértékben megbíztak a kórház orvoscsapatában, mert tudták, hogy mindent megtesznek a gyermekükért.

Dr. Ámosz Fruman, a kórház gyermeksebészeti osztályának vezetője elmagyarázta, hogy az ilyen rendellenességgel születő csecsemőket általában igen nehéz műtétnek vetik alá, melynek során felnyitják a mellkast, hogy a mellkasüregbe átnyomódott belső szerveket visszahelyezzék a hasüregbe, és megszüntessék a sérvet. Ez alkalommal azonban úgy döntöttek, hogy egy új, sokkal enyhébb beavatkozást igénylő eljárást, a thoracoscopiát próbálják ki. A műtét során egy apró kamerát és két optikai vezetéket juttattak a mellkasba, annak felnyitása nélkül.

“A csapatunk gyakorlottan végi az ilyen eljárásokat, ám ebben az esetben először meg kellett győződnünk arról, hogy nem áll fenn semmilyen, szívvel vagy tüdővel kapcsolatos probléma, melyek gyakoriak az effajta rendellenességeknél. Ez egy igen bonyolult beavatkozás, de meg szerettük volna könnyíteni a kisbaba helyzetét. A csapat tagjait otthonról kellett behívnunk, hogy elkezdhessük a felkészülést az operációra, mely az első volt a maga nemében a kórházban. Nem volt könnyű feladat” – mondta Dr. Fruman.

A beavatkozást az osztály tapasztalt orvosa, Dr. Diaa Zagiir vezette, dr. Vadim Kapuller a képalkotásról gondoskodott és dr. Mirjám Rauschenbach végezte az altatást.

“Egy mikrokamerát és két vezetéket juttatunk a mellkasba három darab, egyenként 3 mm-es lyukon keresztül, hogy bezárjuk a nyílást. Ez egy nehéz eljárás, mert kevés hely van, különösen egy újszülött esetében. Ezért választja sok orvos inkább a mellkas megnyitását. Nálunk azonban rendelkezésre áll a legmodernebb technológia és tudjuk is használni. Úgy véltük, hogy ez lesz a legjobb megoldás a kisbaba számára ” – mondta dr. Zagiir.

“Egy felnyitott mellkas esetén perforáció alakulhatott volna ki, ami kétszeresére növeli a műtét és a felépülés idejét is. A babának hetekre az intenzív osztályon kellett volna maradnia néhány nap helyett. Ráadásul a műtét utáni fertőzések kockázata is megnő ilyen esetben, továbbá gerincferdülés is kialakulhatott volna” – tette hozzá.

A műtét sikeres volt és a kis Bina felépülése is szépen halad előre. “Ő egy igazi harcos. Nagy öröm a számunkra, hogy hozzásegíthettük ezt az aranyos kisbabát, hogy teljes és egészséges életet élhessen. Ezért dolgozunk itt mindannyian a gyermeksebészeti osztályon” – mondta dr. Fruman.

“A gyermekünk most már egészséges. Kedvezőtlen esélyekkel indult az élete, de az életmentő műtétet nagyon gyorsan elvégezték, ráadásul Bina szenvedésének minimalizálásával. Bina egészséges gyerekként fog felnőni, s ezért a kórház fantasztikus szakembereit illeti a köszönet, akik a lehető legjobb eljárást választották ki a számára” – mondta Libby Preiger.

zsido.com

Forrás: Arutz7