Az izraeli hadsereg veszélyre figyelmeztető okostelefon-alkalmazást fejlesztett.

Az alkalmazást a hadsereg kötelékébe tartozó, a civil lakosság védelmével foglalkozó parancsnokság 15 tagú szakembergárdája készítette. A program letölthető androidos és Apple készülékekre is.

Az új applikáció azokat az alkalmazásokat váltja le, melyek a 2014-es gázai hadműveletek alatt váltak népszerűvé. Az újdonság abban rejlik, hogy ezentúl a felhasználók csak a valós tartózkodási helyüknek megfelelő riasztást kapják meg. Korábban minden riasztás megjelent az összes telefonon, és ez a háború hónapjaiban jelentősen növelte a lakosságra nehezedő pszichikai terhelést.

Az új alkalmazás minden vészhelyzetet jelez, a földrengéstől a terrortámadáson át a rakétacsapásig, és utasításokat is ad a szükséges teendőkkel kapcsolatban. A program csak Izraelben lesz letölthető, de ott rögtön négy nyelven: héberül, arabul, angolul és oroszul.

Screenshot_20160222-144726

A polgárokat több csatornán értesítik a veszélyekről. A szirénák mellett sms-üzeneteket is küldenek, illetve a rádió és TV-csatornák is figyelmeztetik a lakosságot. Az új applikációval azonban akár egyes lakónegyedekre is le lehet szűkíteni a riasztást, így azoknak a lakosoknak, akik nem érintettek, nem kell feleslegesen aggódniuk.

„Azokra a riasztásokra, melyek nem a megfelelő embereket érik el, ugyanúgy tekintünk, mint azokra a riasztásokra, melyek nem érik el az érintetteket. Az új fejlesztés lényege a szelektivitásban rejlik.” – mondta el a polgárvédelmi parancsnokság alezredese, Slomi Mámám.

Forrás: TOI