Antiszemita incidens történt az Über egyik chicagói gépkocsijában. A gyors vizsgálat után a sofőrt felfüggesztették állásából.

Itáj Milner, az Egyesült Államok középnyugati területéért felelős helyettes izraeli konzulja egy Über taxit rendelt, majd utazás közben héberül válaszolt egy telefonhívásra. Ekkor az autó megállt, a sofőr durva stílusban üvöltözni kezdett vele, és felszólította az autó elhagyására. Mindezt egy autópálya szélén.

„Ez volt életem legrosszabb élménye. Kidobtak egy Über taxiból, mert az anyanyelvemen beszéltem. Tíz perccel az utazás megkezdése után, a sofőr minden átmenet nélkül rám üvöltött, hogy szálljak ki az autóból. Mindezt csak azért, mert héberül szóltam a telefonomba. Nem vagyok félős típus, de ez nagyon megijesztett.” – írta ki Milner Twitter oldalára. Hozzátette azt is, hogy a sofőr közölte vele, a héber nyelv használata miatt dobta ki az autóból. „Sohasem hittem volna, hogy Amerikában megtörténhet egy ilyen szörnyű, rasszista eset” – írta Milner.

A Yuva néven dolgozó sofőr egyébként egy éve áll a cég alkalmazásában, és meglehetősen magas pontszámot ért el az ügyfelek körében: 4.89-et a maximális 5-ből.

Az eset jelentése után az Über vizsgálatot kezdeményezett, melynek eredményéről így számoltak be: „Az Über nem tolerál semmiféle megkülönböztetést. Együtt érzünk ügyfelünkkel, aki megkeresett minket a történtekkel. Amint értesültünk az incidensről, megvontuk a sofőr jogosultságát az applikációnkhoz, és további vizsgálatot indítottunk”.

Milner elmondta, hogy a cég komolyan vette bejelentését, és azonnal foglalkozni kezdett az üggyel. A diplomata fontosnak tartotta, hogy minél több emberhez eljusson az eset híre, mert csak így lehet elejét venni a következő incidensnek. „Fel kell használnom a státuszomat és a befolyásomat, hogy ilyesmi soha többé ne történhessen meg. Ha megtörtént velem, akkor bárki mással is megeshet” – mondta.

Az antiszemitizmust figyelő Rágalmazásellenes Liga (ADL) közleményt adott ki az ügy kapcsán: „Az ilyen gyűlölködésnek nincs helye a társadalomban. Örömmel értesültünk arról, hogy az Über felfüggesztette munkavállalóját, és bízunk bene hogy a megfelelő döntést hozzák meg a vizsgálat végén.

zsido.com

Miután az eset híre elterjedt, Milnerhez támogató üzenetek százai érkeztek. Voltak, akik ingyen fuvart is felajánlottak a számára. „Igazán szívmelengető volt látni, ahogyan az egész közösség – és nem csak a zsidó közösség – összefogott. – írta Milner.

Forrás: Chicagotribune

Megszakítás