Az iskolások addig nem voltak hajlandók tanulni, amíg el nem vitték őket a laktanyába köszönetet mondani a tűzoltóknak.

Magyarországról talán túlzottnak tűnik a felhajtás az elmúlt héten Izraelben dühöngő tüzek körül. Az ország életét azonban alaposan felforgatta az esemény, nemcsak a tűz kiterjedtségének mértéke, hanem amiatt is, mert nyilvánvalóvá vált: a tüzet a legtöbb helyen szándékos gyújtogatás okozta. Vagyis nagy területre kiható, széles körben elterjedt és összehangolt terrorakcióról beszélünk.

A tüzek által okozott kár mértéke egyelőre még felmérhetetlen, a helyreállítás éveket, az elpusztult természeti értékek esetében évtizedeket vesz majd igénybe. Az ország lakossága, mint annyiszor tragédiák idején, azonnal összefogott, és mozgásba lendült. Otthonok nyíltak meg a kitelepítettek előtt. Akármerre jár az ember, mindenhol gyűjtőakciók folynak: gyűjtenek tárgyakat, bútort, élelmiszert, ruhát, pénzt, és viszik az adományokat megállás nélkül. Iskolákban-óvodákban édességeket gyűjtenek és csomagolnak, leveleket csatolnak hozzá néhány biztató szóval, rajzzal: tanárok és diákok tűzkárosult kis rokonaiknak és barátaiknak juttatják el őket, hogy így segítsenek túljutni a traumán, és ezzel fejezzék ki együttérzésüket.

Egy angoltanár arra használta az óráját, hogy diákjaival angol nyelvű támogató leveleket írtak angol anyanyelvű károsultaknak, akikhez egy ismerős révén jutnak majd el az együttérző sorok. Szombat előtt süteményeket gyűjtöttek számos helyen, amiket a közeli települések tűzkárosultjainak ajánlottak fel. Közös imákat, zsoltármondást szerveztek, hogy ki-ki spirituálisan is hozzájárulhasson a tűzoltók sikeréhez.

E segítő-támogató összefogás légkörében fogant egy haifai vallásos lányiskola diákjainak akciója is. A tanulókat evakuálták az épületből a tűz idején. Mivel iskolájuk végül megmenekült a lángok elől, néhány nappal később visszatérhettek az intézménybe. A lányok azonban szokatlan kéréssel álltak a vezetőség elé: amíg meg nem köszönik azon férfiak és nők áldozatos munkáját, akik megmentették az iskolát és az egész kerületet a tűztől, addig nem tarthatnak órát az iskolában. A diákok személyesen akartak köszönetet mondani a helyi tűzoltóság hőseinek, akik három egymást követő napon át, folyamatosan küzdöttek a lángok ellen.

Az igazgatóság támogatta a kérést, a lányok pedig cukorkákkal és nagy, „köszönjük” feliratokkal érkeztek vasárnap a haifai Geser Páz (Aranyhíd) tűzoltóállomásra, hogy találkozzanak a város megmentőivel. A tűzoltók igencsak meglepődtek a váratlan látogatáson, de örömmel töltötte el őket, mivel – mint mondták – a gyerekek hálája erőt ad nekik a folytatáshoz.

Gimnazista lányok a haifai tűzoltóállomáson
Gimnazista lányok a haifai tűzoltóállomáson
Joel Beri rabbi, az iskola igazgatója magasztalta a lányokat az oly gyakran, méltatlanul elhanyagolt cselekedet gyakorlásáért: „Egész évben arra tanítjuk diákjainkat, hogy mutassák ki hálájukat. Ez most megnyilvánult a tűz [eloltása] utáni napon, amikor is iskolánk tanulói nem voltak hajlandóak addig visszatérni a tanulmányaikhoz, amíg személyesen köszönetet nem mondtak csodálatos tűzoltóinknak.”

Forrás: Arutz7