Netanjahu személyesen kért segítéseget a napok óta terjedő lángok megfékezéséhez.

„A repülőgépek számának azonnali növelését kezdeményeztem” – jelentette ki az izraeli miniszterelnök, aki szerda este látogatást tett a zikhron yaakovi tűzoltó parancsnokságon. Az ország északi részén napok óta terjedő lángok megfékezésén jelenleg is több száz sember dolgozik, azonban a harcot nehezíti a megszokottnál melegebb és egyben száraz időjárás, valamint a heves szél is.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a Carmel-hegyen pusztító, hat évvel ezelőtti tűzvész után több tucat tűzoltó repülőgéppel bővítették az izraeli állományt, ennek ellenére további segítségre van szükség. 2010-ben az Amerikai Egyesült Államokból és több európai országból érkezett erősítés; most Görög- és Horvátország küld azonnali segítséget a miniszterelnök kezdeményezésére – írta a Jerusalem Post.

A tűzvész elleni védekezés során eddig 200-nál is több otthont evakuáltak a Haifa közeli Zikhron Yaakovból; többeket füstmérgezéssel szállítottak kórházba – adta hírül a Jewish Press. A tűz kirobbanásának okát egyelőre nem tudni; a miniszterelnök nyilatkozata alapján a természeti tényezők és a szándékos gyújtogatás lehetősége egyaránt fennáll.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a múltban Izrael is rendszeresen segített a környező országokban pusztító tüzek oltásában. Áprilisban izraeli, görög és ciprusi tűzoltók együtt végeztek gyakorlatot annak érdekében, hogy a régióban keletkező vészhelyzetek esetén gyorsan segíthessenek egymásnak.

zsido.com

Kép forrása: Jewish Press