Papp Gábor, Hévíz polgármestere, Joszi Dágán a somroni megyei önkormányzat elnöke és Járiv Levin izraeli turisztikai miniszter írta alá a megállapodást.

A gyógyfürdőiről ismert zalai városban évente 17 000 vendégéjszakát töltenek el izraeli turisták, így az is felmerült, hogy akár közvetlen repülőjárat köthetné össze Sármelléket Tel-Avivval.

A kétirányú turizmus növeléséről szóló határozat értelmében közös munkabizottságot hoztak létre, mely egyszerre dolgozik a két ország, illetve a két turisztikai régió közötti kapcsolatok fejlesztéséért. Megállapodtak abban is, hogy közös oktatási programot indítanak el, melynek keretében a résztvevők gazdagíthatják tudásukat a másik ország turisztikai lehetőségeivel kapcsolatban.

A somroni önkormányzat Izrael egyik legnagyobb megyéje, a „bibliai Izrael” egyik központja, ahol a régészeti és történelmi érdekességek mellett kitűnő borászatok és bioélelmiszereket termelő gazdaságok is várják a látogatókat. Somron „fővárosában”, Árielben működik Izrael legfiatalabb egyeteme.  Az utóbbi években a terület egyre ismertebbé és népszerűbbé vált a belföldi turisták előtt, s most a külföldi érdeklődök figyelmét is szeretnék felkelteni. A magyar közönséget internetes kampány segítségével igyekeznek megismertetni a hagyományos izraeli körutazások alkalmával általában hanyagolt régió nevezetességeivel. A somroniak már számos országban indítottak hasonló programot, s ennek köszönhetően a turisták száma megduplázódott az elmúlt években.

„Biztos vagyok benne, hogy minden, a Somronba látogató magyar turista különlegesnek és vonzónak találja majd régiónkat, ahol megelevenedik a zsidó nép és Izrael történelme. Számunkra pedig nagyszerű lehetőség, hogy alaposabb ismereteket szerezzünk Hévízről, mely Európa egyik legnagyszerűbb turisztikai célpontja” – mondta Dágán.

zsido.com

Forrás: Kipa

 

 

Megszakítás