„Az országok számára vonzó területet szeretnénk kijelölni” – árulta el az építkezésekért felelős miniszter.

Elkezdődött Jeruzsálemben egy új nagykövetségi negyed tervezetének kidolgozása – jelentette be Yoav Gallant a nemzetközi médiának. Az izraeli építkezésekért felelős miniszter még azelőtt felvetette az ötletet, hogy Csehország, Románia és Honduras kapcsán is olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint az Amerikai Egyesült Államok és Guatemala után ők is szeretnék Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetni külképviseletüket.

Gallant levelében arra kérte az illetékes döntéshozókat, hogy kezdjék el a jövőben költöző nagykövetségek helyszínének előkészítését. „Elő kell készítenünk egy új földterületet erre a célra. Utasítottam a minisztériumomat arra, hogy mihamarabb tegyen lépést az ügyben” – mondta a miniszter.

Az izraeli vezető azt is elárulta, hogy több nevet is javasolt az új negyed kialakításához – olvasható a Jerusalem Post honlapján. Bár elsőként „Nagykövetségi negyed” néven gondolkozott, később a „Trump negyed” ötlete is felmerült benne – tekintettel arra, hogy az amerikai elnök májusban történelmet ír, amikor a világon elsőként valóban átköltözteti országa nagykövetségét a zsidó fővárosba.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, decemberben Izrael közlekedési miniszterének jóváhagyásával egy újonnan épülő vasútállomást is az amerikai elnök tiszteletére neveztek el. „A zsidóság számára a Siratófal a legszentebb helyszín. Úgy döntöttem, hogy Donald Trump amerikai elnök után nevezzük el a közelében épülő vasútállomást – elismerve azt a bátor és történelmi döntését, amellyel Jeruzsélemet Izrael fővárosaként ismerte el” – nyilatkozta tavaly év végén Yisrael Katz.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post

Megszakítás