Az amerikai elnök újévi üzenetében arról beszélt, hogy a zsidó közösség egész Amerikát gazdagítja és inspirálja. A teljes beszédet közöljük.

Donald Trump amerikai elnök konferenciahívással fejezte ki újévi jókívánságait az ortodox zsidó közösségek vezetőinek, az Izrael-párti lobbicsoport, az AIPAC, a Cionista Világszövetség és a Wiesenthal Központ elnökségének. A reform, a konzervatív és a rekonstrukcionista irányzat vezetői már előre jelezték, hogy nem kívánják meghallgatni az elnöki köszöntést.

A hívást az elnök tanácsadója és veje, a vallásos zsidó Jared Kushner vezette fel:

“Mindenkit üdvözlök, köszönöm, hogy csatlakoztak ma hozzánk. A zsidó nép számára az év legkülönlegesebb időszaka ez. E hét szerdáján köszönt be ros hásáná és a megtérés tíz napja, mely a jom kipurral, az engesztelés napjával ér véget.

Január 20-a óta abban a nagy megtiszteltetésben lehet részem, hogy a Trump-kormányt szolgálhatom. Bárki, aki ismeri Trump elnököt, tudja, hogy milyen büszke zsidó lányára és zsidó unokáira. A zsidó nép iránt érzett szeretete és tisztelete jóval túlmutat saját családján, és kiterjed a teljes amerikai zsidó közösségre.

Trump elnök vezetése alatt az Egyesült Államok és Izrael kapcsolata soha sem látott mértékben megerősödött, és országunk elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt még soha nem volt szilárdabb.

Nagy tisztelettel jelentem be az Egyesült Államok 45. elnökét, Donald Trumpot.”

 “Jó reggelt kívánok, köszönöm, hogy fogadták hívásomat. A vonalban lévő vezetőknek, rabbiknak és zsidó barátaimnak örömmel kívánok sáná továt, egy édes újévet. A zsidó közösség számára legmelegebb jókívánságaimat szeretném kifejezni a nagyünnepek közeledtével.

A zsidó hagyomány, melynek szellemében minden évben időt szakítanak, hogy életüket a megszentelt értékek felé kötelezzék el, nem csak Önöket erősíti, hanem egész nemzetünket gazdagítja és mindannyiunknak inspirációt jelent.

A zsidó naptár szerinti 5778. esztendőhöz közeledve mély elismerésemet szeretném kifejezni a zsidó nép felé. A zsidó nép évszázadokon keresztül elképzelhetetlen szenvedéseken ment keresztül. Tudom, hogy holokauszt-túlélők is vannak velünk a vonalban. Szavak nem képesek leírni a megtiszteltetést, melyet az Önök ittléte jelent. Önök megtapasztalták a felfoghatatlan gonoszságot. Az Önök kitartása mindannyiunk számára kifogyhatatlan inspirációt jelent. Azzal, hogy elmondják történetüket, segítenek felvenni a harcot a világban munkálkodó gonoszsággal, s ezért örökké hálásak leszünk Önöknek.

Büszke vagyok rá, hogy a zsidó nép, és nagyszerű barátunk és szövetségesünk, Izrael Állam mellett állok. A zsidó állam az elnyomással való szembenállás szimbóluma, hiszen képes volt ellenséges környezetben fennmaradni, megőrizni a demokráciát az erőszakkal szemben, és túlélni úgy, hogy minden körülmény ellene szólt.

Az Egyesült Államok mindig támogatni fogja Izraelt és nem csak az országaink között fennálló létfontosságú biztonsági együttműködés miatt, hanem népeink közös értékrendje okán is. Személyes véleményként, friss izraeli élményekkel, annyit tennék hozzá mindehhez, hogy szeretem Izraelt.

Ezért sikerült kormányomnak rábírni az ENSZ-t, hogy visszavonja igazságtalan és elfogult határozatát Izraellel szemben – szörnyű, amit műveltek – , és ehelyett a valódi biztonsági veszélyforrásokkal foglalkozzanak, mint amilyen Irán, a Hezbollah vagy az ISIS.

A közelgő újév lehetőséget teremt az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélésre is, és nagyon remélem, hogy jelentős előrelépések várhatók az év vége előtt. David Friedman nagykövet, Jared [Kushner], Jason [Greenblatt] és csapatom számos tagja keményen dolgozik, hogy tető alá hozzanak egy békemegállapodást. Azt gondolom, van rá esély, hogy ez meg is történjen.

Hálás vagyok a történelemért, kultúráért és értékrendért, melyet a zsidó nép adott a civilizációnak. Határozottan elítéljük azokat, akik az antiszemitizmust szítják, vagy bármilyen rágalmat és gyűlöletet terjesztenek. Megvédem a zsidó közösségeket és az összes többi közösséget, melyeket biztonságukban fenyegetnek.

Mindannyiuk számára szeretném megköszönni mindazt, mellyel nemzetünket gazdagítják. Amerika erősebbé vált azoknak a zsidó amerikaiaknak köszönhetően, akik életet, reményt és kitartást adtak nemzetünknek.

Melania és jómagam egy édes, egészséges és békés újévet kívánok mindannyiuknak. Nagyon köszönöm.”

Forrás: TOI