Izrael el fog pusztulni az iráni nukleáris megállapodás következményeként, ha nem ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke – közölte Donald Trump.

A republikánusok markáns kijelentéseiről és sajátos stílusáról ismert elnökjelöltje a tudósítások szerint egy clevelandi rendezvényen arról beszélt: ha megválasztják, akkor „Izraellel minden rendben lesz”. Eközben Virginiában Hillary Clinton egyik támogatója, Tim Kaine szenátor védelmébe vette az iráni egyezséget és kifejtette, hogy a republikánusok politikája nem lesz jó Izraelnek, cserben fogják hagyni az országot. Clinton, aki Obama elnök első ciklusában külügyminiszter volt, részt vett a megállapodás előkészítésében. Mostanában arról beszélt, hogy kitart a szerződés mellett, de szigorúbban fogja érvényesíteni, annak előírásait, mint a jelenlegi adminisztráció.

Trump sem beszélt egyértelműen a megállapodás felmondásáról, csak annyit közölt, hogy egyeztetni fog nemzetbiztonsági tanácsadóival – írja cikkében a jta.org. Trump szerint a megállapodás regionális hatalomból globális szereplővé emelte Iránt. „Az egyik legrosszabb megállapodás, amit valaha láttam” – mondta a republikánus elnökjelölt. A demokraták szerint azonban Trump rosszabb szövetségese lenne Izraelnek, mint ők.

Kép: jta.org