A republikánus előválasztás legvalószínűbb győztese a tegnapi napon felvázolta külpolitikai doktrínáját, amelyben Izraelnek kitüntetett szerepet szán.

Miután újabb öt államot behúzott, szinte biztos, hogy Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje a fél év múlva megrendezett választáson. A döntő jelentőségű győzelmek másnapján a milliárdos politikus külpolitikai programjáról tartott beszédet szerdán a washingtoni Mayflower hotelben.

Trump a beszédében Obama külpolitikáját bírálta, többek között az Izraelhez fűződő viszony miatt. Ennek kapcsán kijelentette: „Izraelt, a mi nagyszerű barátunkat és a Közel-kelet egyetlen demokratikus országát, egy olyan kormányzat utasította rendre és kritizálta, amelyik híján van az erkölcsi tisztaságnak.”

„Obama elnök nem volt Izrael barátja. Iránnak gyengéden és óvatosan bánt, így csinált belőle jelentős hatalmat. Mindezzel nemcsak a regionális szövetségesünknek, Izraelnek okozott kárt, hanem az Egyesült Államoknak is. A legrégebbi szövetségesünkkel veszekedtünk, akik most elkezdtek máshol keresni segítséget” – mondta Trump.

Az erős kijelentésekben gazdag, részletekben szegény beszédében a republikánus jelölt megígérte az Iszlám Állam legyőzését és Amerika külföldi szövetségeseinek támogatását – írja tudósításában a Jewish Telegraphic Agency.

„A Közel-keleten nem lehet más célunk, mint a terroristák legyőzése és a regionális stabilitás biztosítása, radikális változások nélkül” – jelentette ki, majd leszögezte: „A régió minden olyan országával szívesen együttműködünk, amelyet a radikális iszlám fenyeget, de ez egy két irányú kapcsolat: ezeknek az országoknak is barátságosnak kell lenniük velünk. El kell ismerniük, amit értük tettünk.”

Trump ismét állást foglalt a muszlim országokból érkező bevándorlás ellen: „be kell fejeznünk a szélsőségesek importálását” – mondta.

Oroszországgal és Kínával kapcsolatban a közös nevező megtalálásának fontosságát emelte ki Trump, amit a közös érdekek alapján lát megvalósíthatónak.

Végezetül kijelentette: Amerikának csak olyan háborút szabad indítania, amit meg is tud nyerni. 

Korábban már írtunk arról, hogy milyen következményei lehetnek Donald Trump elnökségének Izrael szempontjából. A válasz nem egyértelmű, mert a republikánus jelölt ebben a témában (is) többször változtatta az álláspontját. Régebben azt nyilatkozta, hogy az izraeli-palesztin konfliktusban semleges maradna, újabban viszont azt hangoztatta, hogy Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa, és oda helyezi át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból, ha ő lesz az elnök. Trump ennek kapcsán azt is kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell fogadniuk Amerika és Izrael szoros szövetségesi viszonyát. A palesztinoknak úgy kell leülniük a tárgyalóasztalhoz, hogy tudják: az USA és Izrael szövetsége törhetetlen – mondta az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) tagjainak.

Az utóbbi kijelentéseknek nyilvánvalóan fontos szerepük van abban, hogy az izraeli lakosság nagy többsége úgy gondolja, hogy Trump viszonya baráti Izrael irányába. Miközben az amerikai zsidók hagyományosan inkább a demokratákra szavaznak, egy nemrég készült felmérés szerint Izraelben más a helyzet: az Izraeli Demokrácia Intézet február végén felvett közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 34 százaléka annak örülne, ha az új amerikai elnök republikánus lenne, és csak a felmérésben résztvevők 28 százaléka gondolta úgy, hogy egy demokrata elnök lenne kedvezőbb Izraelnek.

zsido.com