Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az izraeli közbeszédet továbbra is a zsidó államot elítélő ENSZ-határozat és John Kerry amerikai külügyminiszter beszéde foglalkoztatja. Kerry szerint a közel-keleti béke legfőbb akadályai az 1967-ben felszabadított/elfoglalt országrészeken épült zsidó települések. A miniszter továbbra is egy arab állam létrehozását sürgette ezen a területen. Netánjáhu kemény hangon bírálta a beszédet: “Kerry több mint egy órán keresztül foglalkozott megszállottan a településekkel, de a probléma gyökerét alig érintette – a palesztinok ellenkezését egy zsidó állammal szemben, bármilyen határok között.”

Az izraeli kormány azt is bejelentette, hogy megalapozott információkkal rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy az Izrael-ellenes ENSZ –határozat elfogadását nemcsak lehetővé tette az Egyesült Államok, hanem valójában annak benyújtása mögött is ő áll. “Az arab világból szerzett sziklaszilárd bizonyítékaink arra mutatnak, hogy az Obama-kormány segített a határozat megszövegezésében és elfogadtatásában. Izrael nem lesz Obama bokszzsákja, nem hagyjuk annyiban a történteket.” – jelentette ki David Keyes, Netánjáhu szóvivője.

 Náftáli Benet oktatásügyi miniszter ismét határozottan elutasította egy palesztin állam létrehozásának lehetőségét: “Ha rajtam múlik, soha nem alakulhat meg egy terrorállam az ország szívében. Izrael polgárai több ezer halálos áldozattal, több tízezer rakétatámadással és megszámlálhatatlan elítélő nyilatkozattal fizettek a palesztin állam utópiájáért. Eljött az ideje egy újfajta politikának.” A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy már létezik egy palesztin állam a Gáza-övezetben, ami az izraeli kivonulás után azonnal terrorállammá változott, és háborúba kényszerítette Izraelt. Benet szerint egy hasonló entitás létrehozása Izrael szívében katasztrofális következményekkel járna. Miután Kerry Jeruzsálemre is megszállt területként hivatkozott, Benet kijelentette: “Egy nép nem lehet megszálló saját hazájában. Jeruzsálem 3000 éve a zsidó nép fővárosa, és ezen nem változtathat egy ENSZ-határozat.”

Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere bejelentette, hogy több száz új lakás építésére kapott engedélyt a főváros északi részén. Rámát Slomóban 262, Rámotban 216, Piszgát Zeevben pedig 142 lakást építenek. A közeljövőben Rámotban és a Jeruzsálem déli részén fekvő Gilóban és Givát Hámátoszban összesen 5600 lakás felépítését tervezik.

Donald Trump szintén elítélően nyilatkozott Kerry beszédéről, igazságtalannak nevezve azt. “Izrael, maradj erős, január 20. gyorsan közeleg!” – üzente az izraelieknek a leendő elnök.

Kerry és Netánjáhu

90 másodperc

Izrael második legnagyobb mentőszolgálata, a vallásos United Hatzalah 1000 darab defibrillátort vásárolt és osztott szét önkéntesei és munkatársai között. A beruházást egy éven keresztül folytatott adományozási akció tette lehetővé. “Azt akarom, hogy mindegyik mentőápolónál, elsősegélynyújtónál és orvosnál legyen defibrillátor. Az az álmom, hogy ha valakit szívroham ér, akkor 90 másodpercen belül már egy szakképzett önkéntesünktől kapjon életmentő kezelést. Senki se haljon meg szívroham következtében, éljen bárhol az országban, legyen szó a Golánról, vagy Szderotról, egy kis arab vagy drúz faluról, vagy Éjlátról, esetleg a Negev-sivatag közepéről.”- jelentette ki a Hatzalah vezetője, Eli Beer. “Ha egy szívrohamot kapott személyt sikerül másfél percen belül kezelni, rendkívüli mértékben megnő a túlélés esélye. Ha a most megvásárolt készülékek eljutnak önkénteseinkhez, képesek leszünk garantálni a 90 másodperces kiérkezési időt országszerte.” – tette hozzá. A másfél perces reagálás egyelőre csak Jeruzsálemben és Tel-Avivban működik, az ország többi részén ennek a duplájára van szükség. Ezen a helyzeten kívánnak változtatni az ezer defibrillátor szétosztásával.

Megérkeztek a defibrillátorok

Hanggal irányított telefon

Az izraeli Sesame Enable cégnek köszönhetően a mobiltelefonokat kéz nélkül is lehet használni. A fogyatékkal élők kommunikációját segítő alkalmazás androidos rendszert használó és előlapi kamerával ellátott készülékeken működik, hangparancsok és fejmozdulatok segítségével. Akik nem tudnak beszélni, a hangparancsok helyett kézmozdulataikkal adhatnak utasításokat. A felhasználók nem csak beszédhívásokat kezdeményezhetnek, hanem üzeneteket küldhetnek, és játszhatnak videojátékokkal is. A startup cég egyik alapítója, a mozgáskorlátozott Giora Livne szerint termékük hasznos lehet az egészséges felhasználók számára is. “Ha valaki éppen otthon főz és maszatos a keze, akkor a mi alkalmazásunk segítségével nem kell megérintenie a telefonját, hogy fogadjon egy hívást. Ha valaki egy hangszeren játszik és egy kijelzőről figyeli a kottát, egy fejmozdulatával lapozhat, a keze a hangszeren maradhat.”

A Sezame startup alapítói