Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.

Donald Trump hétfőn a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot — olvasható a The Times of Israelbeszámolójában.

A területet Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá az izraeli törvénykezést, ezzel gyakorlatilag annektálva a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el. Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, Trump múlthét csütörtökön jelentette be Twitter-bejegyzésében, hogy kész megtenni a lépést.

Nem sokkal az amerikai elnök lépését megelőzően Izrael válaszcsapást mért a radikális  palesztin szervezet, a Hamász állásai ellen a Gázai övezetben. Ahogy arról beszámoltunk, a zsidó állam azután döntött a válaszcsapás mellett, hogy a Gázai övezetből hétfőn kora reggel váratlan rakétatámadást indítottak.

Rövid beszédében Donald Trump „megvetendőnek” minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást, és azt mondta, hogy bármilyen jövőbeni közel-keleti béke-megállapodásnak biztosítani kell Izrael jogát az önvédelemre.

Benjamin Netanjahu hangsúlyozta, hogy bár Izraelnek eddig is sok barátja volt a korábbi amerikai elnökök sorában, de Donald Trumphoz egyikük sem mérhető. Az izraeli kormányfő — aki a ceremónia után azonnal visszaindult Izraelbe — leszögezte: az izraeli kormány minden lépésre kész népe védelme érdekében.

Forrás: neokohn.hu