Davosban találkozott egymással az Egyesült Államok elnöke és az izraeli miniszterelnök.

Trump ismételten ígéretet tett arra, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe helyezi, valamint megfenyegette a Palesztin Autonómiát azzal, hogy megfosztja őket minden amerikai pénzügyi támogatástól, amennyiben nem egyeznek bele az Izraellel való tárgyalásokba.

„Sokféle dologról tárgyalunk Izraellel, többek közt kereskedelemről.” – mondta Trump a davosi Világgazdasági Fórumon. „A nagy tett azonban az, hogy a nagykövetséget Jeruzsálembe helyezzük, ami igencsak történelmi jelentőségű és fontos esemény … Reméljük, hogy egy szerényebb formában már a következő év során megkezdheti a munkát.”

Trump ahhoz a nézetéhez is ragaszkodott, hogy a Jeruzsálemmel kapcsolatos elhatározása növeli a béke lehetőségét. Ezt a véleményt hangoztatja Izrael is. „A legnehezebb, amiről eddig tárgyalniuk kellett, Jeruzsálem volt. Jeruzsálemet levettük a terítékről. Így aztán nem is kell róla többet beszélnünk. Soha nem jutottak tovább Jeruzsálemnél.”- összegezte Trump, majd így folytatta: „Önök nyertek valamit, és engedniük kell néhány dologban a tárgyalások során – ha bármikor is sor kerül erre. Nem tudom, hogy sor kerül-e rá valaha. De nekik is tiszteletben kell tartaniuk a folyamatot, és tiszteletben kell tartaniuk azt a tényt, hogy az Egyesült Államok hatalmas mértékű támogatásban részesítette őket az elmúlt években, pénzbeli és más típusú támogatásban is. Meglátjuk, hogyan alakul a békefolyamat, de az Egyesült Államokat tiszteletben kell tartani.”

Trump azzal fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, hogy minden gazdasági segélyt megvon tőle, amennyiben nem egyezik bele az Izraellel való tárgyalásokba. Élesen kritizálta a Palesztin Hatóságot, amiért Mike Pence alelnököt bojkottálta annak előző heti izraeli látogatásakor. A diplomáciában szokatlanul udvariatlan lépést az is súlyosbította, hogy Pence mélyen vallásos keresztényként el kívánt jutni Betlehembe, mely város a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll. Az sem javított a Hatóság megítélésén, amikor Ábbász elnök egy beszéde során azt kívánta Trumpnak, hogy „omoljon össze a háza”.

Ezen felül az izraeli parlamentben ülő arab pártok képviselői „Jeruzsálem Palesztina fővárosa” feliratú transzparensekkel fogadták az alelnököt, majd a biztonsági szolgálat tagjai kivezették őket az ülésteremből, melyet közleményük szerint maguk is elhagytak volna, mert nem kívánták meghallgatni Pence beszédét.

 „Egy héttel ezelőtt tiszteletlenül viselkedtek velünk szemben, mivel nem engedélyezték az alelnökünknek, hogy meglátogassa őket, miközben mi dollárok százmillióit adjuk nekik segélyként és támogatásként – hatalmas számok ezek.”- hangoztatta az elnök. „Ez a pénz itt van az asztalon. Ezt a pénzt nem kapják meg, hacsak nem ülnek le, és tárgyalnak a béke érdekében”- fenyegetett Trump. „Kijelenthetem Önöknek, hogy Izrael békét akar. És nekik is békét kell akarniuk, különben nem lesz a továbbiakban semmi közünk egymáshoz. Ezt még soha egyetlen más tárgyaló sem mondta, de én kimondom.”

„Tiszteletet kell mutatni az Egyesült Államok irányában, vagy egyszerűen nem folytatjuk tovább. Miért is tennénk ezt, ha ők nem teszik meg felénk ugyanezt? Fantasztikus ajánlatunk van a palesztinok számára, de meg kell adniuk a tiszteletet.”

Trump emellett kiemelte az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatát. „Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, államokként is – azt gondolom, hogy soha nem volt erősebb [az országaink közti kapocs] – és személyes barátokként is.”

Netánjáhu köszönetet mondott a találkozón Trumpnak Jeruzsálem fővárosként való elismeréséért, és kijelentette: az esemény „népünk elkövetkező nemzedékeinek szívébe lesz vésve. A határozat elismeri a történelmet, elismeri a valóságot és békét csak az igazság alapján lehet építeni.” Netánjáhu külön köszönetet mondott az amerikai elnöknek, amiért az ellenezte az Iránnal kötött, 2015-ös nukleáris egyezményt: „Ön azt mondta, hogy ez egy katasztrofális egyezség, azt mondta, hogy ha nem javítják ki annak fatális hibáit, akkor kiszáll belőle. Szeretném, ha tudná, hogy ha megteszi ezt a lépést, mindenben támogatni fogjuk.”

Trump fenyegetései a Palesztin Hatóság pénzbeli segélyeinek megvonását illetően megerősítik azt a korábbi híradást, mely szerint az amerikai Külügyminisztérium további büntető intézkedéseket tervez a Trump bejelentését követő agresszív palesztin reakció miatt. Eszerint a Palesztin Hatóság támogatásának megnyirbálását elsősorban Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete ösztönzi. Ő volt a kezdeményezője annak az amerikai döntésnek is, hogy Amerika alaposan csökkentse az UNRWA, az ENSZ „palesztin menekülteket” támogató alosztálya pénzbeli támogatását. A nagykövet asszony azt is kijelentette, hogy a Hatóság vezetőjének, Mahmud Ábbásznak meg kell fizetnie Donald Trump amerikai elnökkel való tiszteletlenségéért. Bizonyos értesülések szerint a következő amerikai lépés a palesztin menekültek és leszármazottaik által követelt “visszatérési jog” elutasítása lehet.

Ábbász elnök úgy tűnik nem számol pénzügyi megszorításokkal: 50 millió dollárért (12,5 milliárd forint) repülőgépet vásároltatott magának a Palesztin Hatóság költségvetéséből.

 

zsido.com

 

Forrás: Arutz7