Törvény tiltaná a zsidó hagyományok népszerűsítését Izraelben?

Az egyik tévéstúdióban tfilint raktak azért, hogy felhívják a figyelmet a tervezett törvényre.

A kormányalakításra készülő, nyolc, egymástól egészen különböző pártot magába foglaló koalíció egyik szélén a radikális-baloldali Merec párt található. Egyik miniszter-aspiránsa, a környezetvédelmi tárca élére jelölt Támár Zandberg sokak felháborodását kiváló törvénytervezet nyújtott be két héttel ezelőtt, mely korlátozná a zsidóság népszerűsítését a fiatalkorúak körében, és a szabály ellen vétőket akár hat hónapnyi szabadságvesztéssel is sújtaná. Ezzel többek között veszélybe kerülnének a lubavicsi mozgalom kis asztalkái is, melynél tfilint lehet rakni és imát mondani az ott szolgáló hászidok segítségével, akik bármilyen más, a zsidó hagyománnyal összefüggő ügyben is szívesen nyújtanak segítséget bárki számára.

A képviselőnő tel-avivi otthona előtt több alkalommal tüntettek már ez ügyben. A demonstrációkon olyan emberek is tálitban és tfilinben jelentek meg, akik egyébként nem tartják magukat vallásosnak, de fontosak számukra a zsidó értékek, és ezek eljuttatása a társadalom széles rétegeihez. A napokban a 20-as csatornának dolgozó, népszerű televíziós személyiség, a magát nem vallásosnak, hanem hagyománytisztelőnek tartó Boáz Golán is tfilinben jelent meg a képernyőn a “Jó Reggelt Izrael” című műsorban, több kollégájával és interjúalanyával együtt. Golán lubavicsi hászidokat is meghívott a stúdióba, hogy a kevésbé gyakorlottaknak segítsenek a tfilinrakásban. Golán szerint Zandberg valójában öngólt rúgott és valódi Kidus Hásemet  [Isten nevének nyilvános megszentelése] okozott, mert izraeliek tömegei tettek tfilint, hogy kimutassák elkötelezettségüket a zsidó hagyományok mellett, függetlenül vallásosságuk mértékétől.

“Zandberget zavarja, hogy a nagyszerű Chábád hászidok tftilint ajánlanak a járókelőknek, zavarja, hogy [a szekuláris városokban] vallásos családok telepszenek le, s így az ott lakó gyerekeket legalább a bár micvájukon felhívhatják a Tórához, zavarja, ha tizedik embert keresnek egy minjenhez, zavarja, ha tóraoktatást indítanak valahol. Az úgynevezett “gyógyító egységkormányban” olyan törvényt akarnak elfogadtatni, mely börtönbe juttat bárkit, aki egy gyereket közelebb akar hozni a hagyományaihoz” – fogalmazott Golán.

Slomó Kárchi, likudos képviselő ennél is tovább ment és egyenesen a purimi történet főgonoszához, Hámánhoz hasonlította Zandberget. Ezzel együtt a Merecnek nincs esélye arra, hogy elfogadtassa a törvényt, mert a koalícióban nagy számban ülnek vallásos és hagyománytisztelő képviselők, akik bizonyára ellene szavaznak majd.

Áriel Schnabel a népszerű Mákor Rison hetilap újságírója humorral közelítette meg az ügyet: “Támár Zandberg börtönbe küldene minden lubavicsit, aki gyerekekre ad tfilint. Azt azonban nem tudja, hogy minden egyes lubavicsi kiszabadulásakor újabb ünnepnap kerül majd a hászidok naptárába, vodkával, finom falatokkal és tánccal. Úgy tűnik, közös érdekekről beszélhetünk…”.

A Merec pártot 2018 és 2019 között vezető Zandberg egyébként a múltban már más ügyekkel is sokak felháborodását váltotta ki: egy alkalommal ellátogatott Rámállába, ahol tiszteletét tette a néhai terroristavezér, Jasszer Arafat sírjánál, illetve részt vett a BDS-mozgalom rendezvényein is.

zsido.com

Forrás: jewishpress

  • Küldés emailben