Nagy rabbik neve gyakran szinte eggyé válik egy általuk irt híres könyv címével. Jágel Jákov a címe annak az írássorozatnak, amely a judaizmus szinte minden aspektusát tartalmazza a Tóra haszid magyarázatától a zsidó törvényekig.  A mű szerzője Chaim Mordechai Yaakov Gottlieb, akit Jágel Jákov néven is emlegettek – a miskolci haszid zsidó közösség utolsó rabbija volt a második világháború előtt.  Életének utolsó 10 évében a miskolci közösség rabbijaként szolgált. Jágel Jákov egy nagyon híres rabbi volt, szent embernek, csodarabbinak tartották. Egy róla szóló, kedves történetet szeretnék veletek megosztani.

Judel Boim rabbi meséli, hogy nagyon szomorú volt, mert hosszú évekig elkerülte házát a gyermekáldás. Gyakran kérte hát tanítóját, Jágel Jákov rabbit, hogy áldja meg őt, hadd szülessenek neki is gyermekei, de a rabbi nem volt rá kész, hogy ígéretet tegyen neki. Judel Boimnak volt egy nagyon jó barátja, Izrael Noa Briszk, aki Jágel Jákov rabbi tanítványa volt. Egyik éjjel Izrael Noa más haszid társaival együtt Jágel Jákov házában volt, hogy a Hanuka gyertyák meggyújtása után együtt Tórát tanuljanak. Egyszer csak Jágel Jákov igen mély, haszid tanításokról kezdett beszélni, főképpen a gyermekáldásról, és arról, hogy az Örökkévaló csodálatos módon megajándékozza az embert gyermekekkel még akkor is, amikor az lehetetlennek tűnik. Említette Sára példáját, akit megáldott az Örökkévaló gyermekekkel még oly sokévnyi meddőség után is.

Amikor Izrael Noa ezt meghallotta, rögtön felismerte, hogy ez a legkedvezőbb alkalom barátja, Judel számára a régóta várt áldás elnyerésére. Azonnal felpattant, elhagyta Jágel Jákov házát, és rohant egyenesen barátjához, Judelhez, hogy izgatottan dörömböljön ajtaján. Annak ellenére, hogy már éjjel 11 óra volt, meggyőzte barátját, Judelt, hogy azonnal keljen ki az ágyból, öltözzön fel és menjen vele Jágel Jákov házához. Amikor Judel megérkezett, újra kérte Jágel Jákovtól az áldást, mire a rabbi nagyon világos és egyértelmű áldást mondott neki. Még abban az évben, az Örökkévalónak hála, Judelnek gyönyörű kislánya született, aki rengeteg örömöt és büszkeséget szerzett édesapjának.