Ha belépünk a Bét Menáchem Bölcsőde és Óvoda valamelyik termébe, külön világban találjuk magunkat. Olyan meleg, családias légkör fogad itt minket, amit kevés óvodában tapasztalhatunk. A tágas, világos csoportszobákban hívogató játéksarkok, a falakon vidám, színes képek. Mindenhol a csoport korosztályának megfelelő igényes, minőségi eszközökre lelünk: a finommotorikát fejlesztő játékoktól, a szerepjátékokig, a kreatív kézműves eszközöktől a héber és magyar nyelvű mesekönyvekig minden megtalálható itt. 

A mostani óvoda elődjét, a Gán Me­náchem óvodát Oberlander Ba­tshe­va rebbecen hozta létre a 90-es években. „Azért alapítottuk meg az óvodát, hogy a gyerekek zsidó oktatást kaphassanak. Leginkább olyanokra gondoltunk, akiknek a családjában megszakadt a hagyomány láncolata, és semmilyen zsidó nevelést nem kapnak amúgy. Ez a cél azóta sem változott.”

Biztonságban  a zsidó óvodában

„Nagyon fontos, hogy a gyerekek maximális szeretet, törődést és biztonságérzetet kapjanak a mindennapi ellátásuk során.” magyarázza Oberlander rebbecen, aki maga is hét gyermek édesanyja. „A gyerekek napjaik nagy részét közösségben töltik. Ha ott nem érzik magukat biztonságban, az az egész életükre kihatással lehet. Csak az fejlődik testileg-lelkileg egészségesen, csak az tudja az életben elérni a céljait, az tud az iskolában teljesíteni, szociálisan beilleszkedni, családot alapítani, dolgozni, aki az óvodáskor végéig biztos alapokat kapott, akinek igényeit megfelelően kielégítették.”

Miben különbözik ez az óvoda minden más óvodától?

Amikor az ember magánóvoda mellett

dönt, mindig mérlegeli, hogy az miben különbözik az állami óvodáktól „Sokkal szorosabb és intenzívebb kapcsolatot ápolunk a szü­lőkkel, mint ahogy ez óvodai szinten megszokott, akár napi szinten beszélünk a gyerek fejlődéséről.” – meséli Modesztó Katalin óvónő, aki részt vett Oberlander Batsheva rebbecennel az óvoda alapításában. „Úgy látom, hogy a gyerekek azért is szeretnek idejárni, mert személyre szabott figyelmet biztosítunk számukra. Itt nem a gyerek-gyerek szabály működik, mi mindenkit önálló személyiségként kezelünk. Nem a gyerekeket törjük be az óvodába, hanem a lehető legjobban igyekszünk a gyerekek személyes igényeihez alkalmazkodni. Tudjuk például, hogy más és más a gyerekek alvásigénye: akinek nincs szüksége már a délutáni alvásra, annak lehetősége van egy külön helyen játszani addig, míg a többiek pihennek. Étkezésben is figyelünk az egyéni ízlésre, itt a gyereknek nem kell megenni azt, amit nem szeret.”

„Igyekszünk minél több játékot bevinni egy-egy nap programjába éppúgy, mint az adott időszak tematikájába. Az étkezés előkészítése, a játékok elpakolása, mind játékos formában zajlik. A gyerekek észre sem veszik, hogy bővül a tudásuk.” – meséli Modesztó Katalin az óvoda napi programjáról.

IMG_2841

Fejlesztés minden szinten

„Nálunk sok pedagógus jut egy-egy gyerekre, így sok figyelmet és szeretet kapnak. Ez azért is fontos, mert hamar észre tudjuk így venni, ha a gyereknek valamiben segítségre van szüksége.” – teszi hozzá Oberlander Batsheva.

Kétéves kortól minden évben felmérik a gyerekek fejlődését. „A szülő nem feltétlenül látja pontosan, mit kell tudnia egy adott korú gyereknek, és vannak dolgok, amik a mindennapi életben nem tűnnek fel. Ezeken a speciális teszteken észre lehet venni, ha van fejlesztésre szoruló terület. Magyarország élen jár a korai fejlesztésben, és mi minden lehetőséget ki is használunk.” – meséli Oberlander Batsheva, hozzátéve, hogy logopédus és főállású mozgásfejlesztő is dolgozik az intézményben. „Ha szükség van egyéni fejlesztésre, azt próbáljuk óvodai időben biztosítani, hogy az ne a családdal töltött időt terhelje” – teszi hozzá Kati óvónéni.

Az intézményben két udvar, két tornaterem és jól felszerelt fejlesztőszoba biztosítja, hogy minden időjárási körülmények között legyen lehetőség lemozogni a gyerekeknek az energiáikat. Az óvodai program része a mozgásfejlesztő torna, a játékos angol, a balett, a foci és az úszás is – megannyi lehetőség, hogy a gyerekek sokoldalú fejlődését biztosítsa. „Az egyéni fejlesztésben nagy segítség az ún. mechina csoportunk. Ez egy iskola-előkészítő év a nagycsoport után, melynekaz óvodai évekre épülő speciális nevelési programja biztosítja, hogy a gyerekek maximálisan felkészüljenek az iskolára.” A mechina egyedülálló programját kifejezetten a magyar oktatási rendszerre dolgozták ki.

Törõdés – két nyelven

A bölcsőde és óvoda különlegessége a magyar-héber kétnyelvűség: ebben a légkörben észrevétlenül szívják magukba a második nyelvet a gyerekek. „ A zsidó oktatás héber nyelven zajlik. A gyerekek természetes környezetben tanulják az élő héber nyelvet. A korosztályuknak megfelelően kiválasztott és elmesélt bibliai történeteket hallgatnak, izgalmas programokon keresztül fedezik fel az ünnepeket, szokásokat.” – mondja a reb­becen.

Modesztó Katalin hozzáteszi: „A héber és a magyar program párhuzamosan fut, a programvezetők egymás munkáját segítve építik fel az egész éves tematikát. Az őszi ünnepek táján például az őszi gyümölcsökről is tanulunk, Hanuka közeledtével a tűzzel, gyertyákkal foglalkozunk.”

A zsidó ünnepek mellett világi eseményekről is megemlékeznek: „Minden évben bensőséges keretek között ünnepeljük az anyák napját. Évente többször előadással készülünk, ilyenkor egy-egy délutánra a szülők is csatlakoznak hozzánk. Tortával, ajándékkal köszöntjük a kis születésnaposainkat, és mindig nagy siker az évzáró karnevál.”

IMG_3198

A szülõ szemével

A 3 éves Hanna idén ballagott el a Bét Menáchem bölcsődéből, és szep­tembertől ugyanitt, az óvodában fogja folytatni „tanulmányait”. Édes­anyja, Nagy Orsolya elmondta: a kis cso­portlétszám és a gyerekekre ju­tó több gondozó is közrejátszott dön­tésükben, amikor bölcsődét vá­lasz­tot­tak kislányuknak: „Fontos volt szá­munkra hogy megismerje a ho­va­tartozás értékeit, vallási ismereteket sze­rezzen. Mindeközben héberül is ta­nul. Egyedülálló dolognak tartom a kulturális, erkölcsi és készségfejlesz­tést már a nagy bölcsődében is.” Hanna könnyen beilleszkedett a csoportba és rengeteg barátja van: „Hanna nagyon sokat fejlődött az itt eltöltött idő alatt és minden nap örömmel jár, várja, hogy mikor megyünk bölcsődébe.”

M. J. írása

A cikk az Egység magazin 87. számában jelent meg. Az Egység magazin legújabb számát keresse a Keren Or Központban (1052 Károly krt. 20) vagy a Kóser Piacon (1074. Dohány utca 36.). Ha érdekesnek találta írásunkat, és szeretne még több zsidó témáról olvasni, csatlakozzon előfizetőink táborához! Előfizetésért kattintsonhttp://fizetes.zsido.com/ujsag.php oldalra.