Talán még sosem fordult elő Mád és a zsidók közös történelmében, hogy egyszerre három kóser vendéglátóhely is legyen a Tokalj-Hegyaljai településen – most azonban ez is megtörtént. Múlt hét végén a az egykori rabbiházban található Csodarabbik útja fogadó kóser konyháján kívül a Gusteau étterem, a Kúria szálló is a háláchikus előírásoknak maximálisan megfelelő ételeket kínált vendégeinek.

De kezdjük az elején a történetet!

Mád az idők során számos híres rabbival büszkélkedhetett. Köztük volt a híres cádik, Schwartz Avraham Jehuda rabbi is, aki könyve alapján Kol Árjeként is ismernek. Leszármazottai ma többek között a New Jersey-beli Lakewoodban élnek, ahol a Kol Árjéről elnevezett zsinagóga élén a híres Schwartz rabbi dédunokája áll. Három fia (vagyis a Kol Árje ükunokái), Moshe Peretz, Yoseph és Yitzhak Schwartz (akik már maguk is sokszoros nagypapák) úgy döntöttek: szeretnének tenni valamit híres ősük emlékéért. Mádon – bár ez korábban teljesen lehetetlennek tűnt – ma újra kezd zajlani a zsidó élet, aminek központjában a gyönyörűen felújított zsinagóga és a fentebb említett rabbiház áll.

A Schwartz család tehát a temető megújítását tűzte ki célul: felújították a Kol Árje sírja fölé emelt óhelt és újjáépítették a temető kapujánál található épületet, ami immár az alsó szinten konyhával, a felső szinten pedig zsinagógával fogadja az érkezőket. Schwartz rabbi kohén volt – és így férfiágú leszármazottai is azok, ezért az új imateremnek a sírok felé néző fala egy részen üvegből van. Így a vallási előírások megtartásával lehet imádkoznia a kohénoknak, de mégis rálátnak a nyughelyre.

Az építkezést – ami egy éven át tartott és sok környékbelinek adott munkalehetőséget – Yisroel Meir Gabay felügyelte, aki többek között arról ismert, hogy ő vezette a haszidizmus megalapítójának a Báál Sém Tov sírhelyének felújítását is.  

Persze egy zsinagógához Tóratekercs is kell, így azt is adományoztak a teljes felszerelésen és gazdagon berendezett könyvtáron felül. És ezzel vissza is értünk a három kóser étteremhez: az új Tóra befejezésére és ünnepélyes avatására ugyanis múlt vasárnap került sor, egyben az új épületet is átadták a látogatóknak. Az események apropóját azonban nem ez, vagy legalábbis nem kizárólag ez adta. A hétvégén ugyanis nemcsak Tórát, de egy felnőtté váló bár micvó fiút is köszöntöttek a Kol Árje leszármazottai.

Az ünnepségre 90 főnyi vendégsereg érkezett Amerikából – ellátásukra a bár micvó fiú szüleinek saját marhatelepéről és kóser vágóhídjáról érkezett a hús – akik négy napot töltöttek Magyarországon. A bár micvóra sábeszkor, a világhírűen szép mádi zsinagógában került sor, mely után a rabbiházban adott a család kidust. A nagy ünnepséget este a Kúria szállóban tartották.

Másnap a Tóra avatásával foly-tatódott a műsor: az utolsó be-tűk leírása után – ebben Köves Slomó rabbi is részt vett – a fák-lyákkal felszerelkezett tömeg hüpe alatt, zeneszóval, tánccal, kísérte az új Tórát a helyére.

Az avatáson Moshe Peretz Schwartz megköszönte Mád polgármesterének a segítéségét, Köves Slomó rabbinak az EMIH munkáját, amit a mádi zsidó élet újraélesztéséért végeznek, valamint a Csodarabbik útja vezetőjének, Frank Mariannak egyéves áldozatos munkáját, amivel az ohel és az imaház felépülését segítette.

Ahogy említettük, Mád számos híres rabbival büszkélkedhet. A Schwartz család, amint az a Tóraavatáson is elhangzott, nem csak saját szentéletű őse előtt adózott tisztelettel: a Tórát az összes egykori mádi rabbi emlékének szentelték.