Izrael legnagyobb ifjúsági szervezete, a vallásos-cionista Bné Akiva tagjai kétszázezer sékelt (20 millió Ft) gyűjtöttek össze, hogy egy új tóratekercset írathassanak október hetedikén elesett társuk, Siló Kohén százados emlékére – írja az Arutz7.

A gázai terroristák átfogó támadásának napján Siló éppen otthonában, a Gázai-övezet határánál fekvő Szderotban volt, így azonnal az események középpontjába került. Mivel a Cáhál (Izraeli Védelmi Erők) egyik legjobb egységénél, a Sáldágnál szolgált, tudta, hogy hivatalos értesítés nélkül is a frontra kell sietnie, mert tapasztalata és tudása sokat jelenthet a bajba került települések védőinek. Több, szintén kommandós egységhez tartozó társával együtt a leginkább szorongatott Beeri kibucba sietett, ahol órákon át harcolt az arab terroristákkal, ameddig halálos sérülést nem szerzett.

A szderoti Bné Akiva alapszervezet tagjai barátjuk halálról értesülve elhatározták, hogy egy tóratekerccsel tisztelegnek Siló emléke előtt, és gyűjtésbe kezdtek. Hamarosan összegyűlt a szükséges összeg és megíratták a Tórát, melyet sávuot, a tóraadás ünnepe előtti napon avattak fel. Az ünnepségen jelen volt Szderot főrabbija, polgármestere és a Bné Akiva mozgalom vezetősége is.

„Szimchát Tóra (halálának napja) volt Siló kedvenc ünnepe. Nagy örömmel vigadt és táncolt a Tórával és örömét megosztotta a szderoti emberekkel is. Nem is lehetne méltóbb módon megemlékezni róla, mint egy új tóratekercs felavatásával. Úgy érzem, ma ő is velünk táncol”

– mondta Siló édesapja, Chájim Kohén. A Bné Akiva mozgalom vezetője, Jigál Klein a következőt fűzte mindehhez:

„Ez az új tóratekercs népünk győzelmét hirdeti. Azon a napon ellenségeink el akarták venni tőlünk a Tóra felett érzett örömünket, amiből az erőnket és a kitartásunkat merítjük. Ennek ellenére mi tovább növeljük a Tóra fényét a világban.

A tóraadás ünnepére készülve előrefelé tekintünk, és a Tórához megannyi szálon kötődő, áldott emlékű Silóra emlékezve erősítjük a kapcsolatot Izrael népe és Izrael Tórája között. Az, hogy a helyi Bné Akiva tagjai egy új tóratekercsen keresztül kívánják társuk emlékét megőrizni, pontosan mutatja, hogy milyen nagyszerű nemzedék nő fel ebben az országban, mely hittel és büszkeséggel követi a Siló által kijelölt utat”.

 

Megszakítás