73 évvel ezelőtt, 1944. június 6-án kezdődött a szövetségesek normandiai partraszállása. A minap Caen városában tóratekercset avattak a helyi Chábád-központ szervezésében. Az eseményt a harcokban életüket vesztett hősök emlékének szentelték.

“Ami a térség több száz múzeumában nem található meg, azt nálunk, a Chábád-házban megtalálhatják az egykori harcosok unokái” – mondta Mordechai Levin rabbi, a lubavicsi küldött Caenban. A rabbi a normandiai régió zsidó lakosait, a Caeni Egyetemen tanuló zsidó diákokat és az egyre nagyobb számban a térségbe látogató zsidó turistákat szolgálja.

A több tízezer katona részvételével zajlott normandiai partraszállás a kezdő lépés volt a náci megszállás alatti Európa felszabadításához. A partvidéken rengeteg múzeum állít emléket a háborús erőfeszítéseknek, de a zsidók szerepéről alig esik szó, pedig 4000 zsidó katona vett részt ebben a hadműveletben. A rabbi célja az, hogy létrejöjjön egy múzeum, melyet a több száz, itt elesett zsidó katona emlékének szentelnek, akik nagy többsége nőtlen volt, így nem hagyott maga után utódokat.

A brit hadseregben sok zsidó önkéntes is szolgált, akik a hitleri hatalomátvétel után települtek át Angliába. Mivel többségük német és osztrák állampolgár volt, elfogásuk esetén a biztos halál várt rájuk. A hadseregbe lépésük előtt ezért a következő nyilatkozatot kellett aláírniuk: “Ezennel kijelentem, hogy tisztában vagyok azzal a kockázattal, amelynek magamat és a rokonaimat teszem ki a Nagy-Britannia területén kívüli bevetések során, a brit hadsereg kötelékében. Ennek tudatában kijelentem, hogy kész vagyok vállalni minden háborús feladatot.”

A június 4-én tartott tóraavatási ünnepségre Normandia minden közösségéből érkeztek résztvevők, és számos érdeklődő érkezett Párizsból is. A környék településeinek vezetői közül is sokan tették tiszteletüket. Az esemény a kanadai temetőben vette kezdetét, mely sok zsidó katona nyughelye. Levin rabbi beszéde után a normadiai régió elnöke, Christoph Wilhelm emlékezett meg a hősökről. Ezt követően egy földalatti, egykori náci bunkerben folytatódott az ünnepség, ahol felavattak egy új tóratekercset, melyet Le Havre városának lubavicsi küldötte, Dov Levin rabbi írt. A Pint du Oak nevű bunker a partraszállás két kulcsfontosságú helyszíne, az Omaha és Utah partszakaszok között helyezkedik el, 30 méterrel a felszín alatt. A partraszálláskor egy amerikai elitalakulat vette be, véres küzdelem árán. A tóraavatásig a bunker érintetlenül állt 73 éven keresztül. Az ünnepséget a D-day zsidó naptár szerinti dátumán, sziván hó 15-én tartották, hogy a harcban elesett zsidó hősök jórcájtján (halálozási évfordulóján) adhassák át az új Tórát a normandiai zsidó közösségnek.

Forrás: Crownheights.info