A Chábádhoz tartozó moszkvai zsinagóga tóratekercset ajándékozott annak a tel-avivi jesivának, melynek alapítója a nemrég meggyilkolt Áchiád Ettinger rabbi volt. A 47 éves, 12 gyermekes apát március közepén érték halálos lövések az izraeli Ariel település mellett, miközben másokat próbált hősiesen megmenteni.

A Tórát Yitzchok Kogan rabbi által vezetett Bolsojá Bronnájá Zsinagóga adományozta a jesivának, melyet annak idején Ettinger rabbi szándékosan alapított Tel-Aviv egyik nagyon szegény negyedében, Neve Sáánánban. A tekercset néhány nappal ezelőtt fejezték be Ettinger rabbi otthonában – az utolsó betűket a meggyilkolt rabbi fiai írhatták bele, majd beszédek, dal és tánc kíséretében vitték be a zsinagógába.

„Úgy éreztük, ez a legmegfelelőbb dolog, amit tehetünk”- mondta a jeruzsálemi Ávi Tcidon rabbi, aki Kogan rabbival együtt szervezte az adományozást és az egész eseményt. „Egy zsidó elveszítése után azzal hozzájárulni a világ megjavításához, hogy új tóratekercset adományozunk, meglátogatni a családot és megtisztelni az áldozatot… Az egész az áhávát Jiszráel, a zsidók kölcsönös szeretetének gondolatán alapul.”

A tekercs befejezése

A kétezer főnyi észtvevő között a jesiva és más jesivák tanulói, valamint tanárai, szülők és egyéb családtagok vettek részt. Jelen volt a Kneszet elnöke, Juli Edelstein, valamint a gazdasági miniszter, Eli Kohen, és a jeruzsálemi ügyek minisztere, Zeev Elkin is. Az Oz veEmuna (erő és hit) jesivát három évvel ezelőtt alapította Ettinger rabbi egy elhagyott zsinagógában azzal a céllal, hogy az elhanyagolt negyedben élő zsidók számára lehetőséget adjon a tanulásra és a fejlődésre. Vezetőjük halála után a tanulók és mások is azon dolgoznak, hogy működésben tartsák az intézményt. „Ettinger rabbi egy elhanyagolt zsinagógát élesztett újjá. Nagy elhivatottsággal gyűjtötte a sékeleket, hogy kifizethesse a renoválást, diákokat és tanárokat találjon. Olyan menedéket akart teremteni, mely a környéken élő utolsó zsidókat visszatartja az elköltözéstől.”- mondta Chájim Goren, a tel-avivi városvezetési hivatal egyik tagja, aki fontos szerepet vállalt a projektben.

Ettinger rabbi

Ettinger rabbit egy 19 éves arab támadó ölte meg. Annak ellenére, hogy a férfit több lövés is érte, visszafordult a kocsijával, hogy megpróbálja megállítani a támadót, és megelőzze a további vérontást. A merénylő végül elmenekült a helyszínről, de nem sokkal később megtalálták, és az elfogási akció közben meghalt. Ettinger rabbi tragédiája igen megérintette a moszkvai Kogan rabbit, aki egyébként Jeruzsálemben is működtet egy oktatóközpontot orosz bevándorlók számára.

A projektben részt vevő moszkvai zsinagóga az 1880-as évek végén épült. 1999-ben bombatámadás célpontja volt. 2006-ban egy fehér felsőbbrendűséget hirdető támadó kilenc embert sebesített meg késével „Megölök minden zsidót”, valamint „Heil Hitler” kiáltások kíséretében. Ekkor Kogan rabbi volt az, aki ráugrott a támadóra, az akkor 18 éves fia, Joszef pedig ártalmatlanította. Kogan addig tartotta az elkövetőt a földön, amíg a kiérkező rendőrök letartóztatták. A zsinagóga történetéhez tartozik továbbá, hogy 1937-ben, a Sztálin-korszakban letartóztatták és kivégezték a közösség vezetőjét, Mose Chájim Gürtenberget.

A moszkvai Bolsojá Bronnájá zsinagóga

Kogan 1991-ben vette át a zsinagóga vezetését, miután a szovjet hatóságok visszaszolgáltatták az épületet a zsidó közösségnek. Kogan rabbi maga is ismert ellenálló volt a szovjet korszakban, és a szovjetunióbeli zsidó közösség oszlopa volt az 1980-as években. Tevékenységéért a „leningrádi cádik” jelzőt érdemelte ki. Családjával együtt 1986-ban kapott engedélyt a szovjetunió elhagyására, ám a Rebbe néhány évvel később saját küldötteként küldte őt vissza. Kogan rabbi így vallott a Rebbével való kapcsolatáról: „Anyám egészen kicsi koromtól kezdve mesélt nekem a Rebbéről. Nem nevezte őt lubavicsi Rebének. Csupán annyit mondott: ’Van egy Rebbe, aki számára a világ minden zsidó embere fontos.’ Ez nekem tündérmesének tűnt. Hogyan lehetne, hogy egyetlen zsidó az egész világra ráhangolódjon? Anyám szavai mégis beleégtek a szívembe és a lelkembe.”

Eljásiv Ettinger, a meggyilkolt rabbi legidősebb fia a tóratekerccsel

zsido.com

Forrás: chabad.org

Megszakítás