Ezentúl az itt készült árucikkeken is a “Made in Israel” felirat szerepelhet.

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere történelmi látogatást tett Izraelben. Ennek során ellátogatott a Jeruzsálemtől 35 km-re, északra fekvő Pszágot településre, amely a hatnapos háború során felszabadított területen fekszik. Eddig még nem volt példa arra, hogy a nemzetközi közvélemény által “megszállt”, jobb esetben “vitatott” területeken épült zsidó településre látogatott volna magas rangú külföldi állami tisztviselő.

Pompeo a pszágoti, világszerte elismert minőségű borokat készítő borászatot kereste fel. Az itt készülő termékeket a legtöbb külföldi piacon nem lehet a “Made in Israel” felirattal ellátni, így az amerikai külügyminiszter látogatása és döntése különösen nagy örömet okozott a vendéglátók számára. Az 1981-ben, vallásos zsidók által alapított település kiválasztása azért is szimbolikus jelentőségű, mert itt működnek a Júdea legnagyobb részén elterülő Binjámin megye önkormányzati hivatalai.

A borászat egyébként egy Pompeo nevű bort is forgalomba hozott tavaly, miután a külügyminiszter kijelentette, hogy a Golán-fennsíkon, Kelet-Jeruzsálemben, illetve a Júdea és Somron területén épült zsidó települések és lakónegyedek nem állnak szemben a nemzetközi joggal. A bor nagy sikert aratott mind a piacon, mind a szakértők körében. A Pszágot környéki, 900 méternél magasabban fekvő termőterületen termett cabernet sauvignon, syrah és merlot fajtákból álló, száraz vörösborhoz kézzel, hajnalban szüretelték a szőlőt.

A pszágoti borászatban tett látogatása során Jáákov Berg, a borászat tulajdonosa ősi, a polgári időszámítás szerinti első évszázadból származó érmét adott át a külügyminiszternek. Hasonló érmét találtak a borászat mellett egy barlangban is. Az érmék a rómaiak elleni felkelés időszakából származnak, és amfora, vagyis bor tárolására használt kerámia képe díszíti őket.

A második jeruzsálemi Szentély korának zsidó lakosai a környékbeli barlangokat részben bortárolásra is használták, a pénzérmék mellett ezeknek a maradványait is feltárták a kutatók. Berg a következőket mondta Pompeónak az érme átadásakor: „Ez az érme bármi másnál jobban jelképezi azt, hogy visszatértünk őseink földjére, arra a helyre, ahol kétezer év után a zsidók ismét szőlőt termesztenek, melyből kiváló minőségű bor készül.” Jiszráel Ganz, Binjámin megye vezetője hozzátette: „Pompeo óriási örömöt okozott nekünk történelmi látogatásával… Barátságunk az ősi történelmen és közös értékeinken nyugszik. Köszönetet mondunk azért, hogy kiáll Izrael Állam, a zsidó nép és a Szentföld érdekei mellett.”

Az amerikai Külügyminisztérium csütörtökön bejelentett határozata alapján a Júdea és Somron területén fekvő izraeli települések ezentúl használhatják a “Made in Israel” vagy “Product of Israel” jelölést a korábbi “West Bank”, azaz Nyugati part helyett. Jelentős változás történt a Palesztin Hatóság által ellenőrzött településeken előállított termékek jelölésében is, mert ezentúl a gázai termékeket külön “Made in Gaza” felirattal kell ellátni, hiszen a Gázai-övezetet valójában a Hamasz terrorszervezet irányítja a Palesztin Hatóságtól függetlenül. Mindezen döntéseket a külügyminisztérium a “valós helyzetet figyelembe vevő külpolitikai hozzáállás” doktrínájával magyarázta.

A határozathoz a következő utószót fűzték:

“Továbbra is elkötelezettek vagyunk a Trump elnök által felvázolt, reálisan megvalósítható és fenntartható béketerv mellett. A jövőben is szemben állunk azokkal az országokkal és nemzetközi szervezetekkel, melyek rosszindulatúan és a valóságtól elrugaszkodottan delegitimálják és büntetik Izraelt és a nyugati-parti izraeli termelőket”.

zsido.com

Forrás: jewishpress