Szerkesztőségünknek egy magyar résztvevő is mesélt az eseményről.

Izraeli zászlókkal és kék-fehér ruhába öltözve menetelt végig vasárnap New York több utcáján az az óriási tömeg, amely a felvonulással a zsidó állam iránti támogatását fejezte ki. A Celebrate Israel nevű eseményt 54. alkalommal rendezték meg az amerikai nagyvárosban. Idén Izrael megalapításának 70. évfordulóját is megünnepelték.

A több háztömbnyi szakaszon végigsétáló tömeg a Times Square-re érkezett, ahol hatalmas ünnepséggel zárult a fesztivál. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a forgalmas köztér kivetítőin 4 perces videóban mutatták be Izrael eredményeit és innovációs sikereit.

A rendezvényt minden évben hatalmas biztonsági készenlét övezi, ám idén a szokásosnál is nagyobb rendőri jelenlétet biztosítottak. Az illetékes hatóságok csaknem ezer rendőr kirendelése mellett több terrorellenes óvintézkedést is alkalmaztak.

Egy magyar résztvevő beszámolója szerint a menethez folyamatosan csatlakoztak az ünneplők; a hangulatot még a kisebb ellen-tüntetés sem tudta megzavarni.

„A menet útvonalán álló nézelődők közül is sokan tapsoltak és együtt énekeltek a felvonulókkal” – mesélte szerkesztőségünknek a New Yorkban élő fiatal. „Nagyon sok felvonuló volt, órákon keresztül csak jöttek a csoportok és rengeteg volt a gyerek közöttük, iskolák és jesivák érkeztek tucatjával” – osztotta meg élményeit. 

A résztvevők között New York polgármestere, Bill De Blasio és Andrew Cuomo kormányzó, valamint több magas rangú izraeli vezető is megjelent. Az eseményről készült videó összeállítás ide kattintva megtekinthető.

 

zsido.com