Több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett tiltakozó rendezvényen a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az eseményen úgy fogalmazott: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson szobrot soha és sehol hazánkban. Ilan Mor azt mondta,zsidók és nem zsidók egységesen álljanak ki amellett, hogy „elutasítsák a fasizmust, az antiszemitizmust és minden borzalmas eszmét”, illetve „támogassák a magyar kormányt a zéró toleranciában, amit az antiszemitizmus ellen hirdetett”.

A Mazsihisz elnöke értékelte Cser-Palkovics András fideszes polgármester pénteki közleményét, melyben a szobor felállításának átgondolását kérte a Hóman Bálint Alapítványtól.

A civilek, az Élet menete alapítvány és  Mazsihisz által szervezett eseményen jelen volt többek között Ira Forman, az Amerikai Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Michael Horler, Kanada nagykövetének helyettese. A résztvevők közt volt Szalai Kálmán és Pásztor Tibor a Tett és védelem alapítvány (TEV) valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) képviseletében, Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó közösség elnöke, Lebovics Imre holokauszt-túlélő, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány képviselője, továbbá Grósz István és Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezete lelkészei.

Pénteken a Tett és Védelem Alapítvány közleményben üdvözölte a Hóman Bálintnak tervezett szoborállítás leállítását. A szervezet leszögezte, hogy nem szabad engedni annak a törekvésnek, hogy a XX. századi embertelen tömeggyilkosságot, a holokausztot tevőlegesen előidéző egykori politikusoknak és szerencselovagoknak állítsanak mementót, a szellemi tevékenységükre hivatkozva.

„A TEV éppen ezért megálljt kíván parancsolni minden ilyen típusú rasszista kísérletnek. A Hóman Bálintnak állítandó szobor az egyik legveszélyesebb kísérlet volt, amelyet a józan politikusok az utolsó pillanatban megakadályoztak. Ez azonban nem elég” – áll a közleményben. A Tett és Védelem Alapítvány arra kérte fel Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét, hogy adjon helyet az EMIH által állítandó emléktáblának (lásd képünket), amely hivatkozási alap lehet minden magyar önkormányzat számára, hogy elutasítson bármilyen kísérletet arra, hogy Hóman Bálintnak emlékszobra legyen hazánkban.

tev_tabla

zsido.com/MTI

Megszakítás