50 embert letartóztattak.

A nyíltan antiszemita Északi Ellenállás Pártjának 600 tagja parádézott tetőtől talpig feketébe öltözve, sokan fejükön sisakkal, kezükben pajzzsal, vagy a mozgalom zöld-fehér zászlajával, a Stockholmtól mintegy 400 km-re fekvő Göteborgban egy jobboldali demonstráció alkalmával. A felvonulás közben összecsaptak a készenléti rendőrséggel, melynek tagjai megakadályozták a csoportot abban, hogy a zsinagóga mellett haladjanak el. Rendőrségi források szerint legalább 50 embert vettek őrizetbe a Svédország második legnagyobb városában szombaton megrendezett eseményen. Egy rendőr is megsérült.

Az eredeti útvonalterv, ahogyan arról már beszámoltunk, egy belvárosi zsinagóga mellett haladt volna el, ám a svéd bíróság lerövidítette a menet útvonalát, hogy elkerüljék a zsinagógát, ezen kívül az esemény végét is korábbra helyezte, hogy ne azonos időben fejeződjön be egy focimeccsel. A baloldali ellentüntetők tűzijátékokkal dobálták a masírozókat, és néhányszor megpróbálták áttörni a rendőrségi kordont, hogy konfrontálódhassanak a szélsőjobboldali párt szimpatizánsaival. Utóbbiak is többször megpróbáltak a rendőrségi vonalak mögé kerülni. Néhány embert zavargás bűntettével állítottak elő.

Összecsapás a rendőrök és a tüntetők között

„Köveket, üvegeket és botokat dobtak ránk”- mondta a rendőrség szóvivője, Hans Lippens. Göteborg egyik terén a rohamrendőrség körbevette a felvonulókat, hogy elválassza őket az ellentüntetőktől. A rendőrség felajánlotta, hogy buszokkal szállítja el a résztvevőket, ám ők azt követelték, hogy letartóztatott vezetőjüket, Simon Lindberget engedjék előbb szabadon. Az ellentüntetők is köveket dobtak a rendőrökre.

Mintegy húsz főt, elsősorban dánokat és németeket fordítottak vissza a határról, amikor megpróbáltak belépni Svédországba, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. „Demokráciaként sokkal többet kellene tennünk a nácizmus és a szélsőségesség ellen”- mondta a svéd miniszterelnök, Stefan Lofven még az esemény előtt.

A helyi, szigorúan őrzött zsidó közösség tagjai már előre tartottak a felvonulók inzultusaitól és fizikai fenyegetéseitől, mondta Allan Stutzinsky, a közösség vezetője, aki azt is elmondta, hogy az Északi Ellenállás Mozgalommal kapcsolatba hozható egyének fenyegetései miatt zárták be áprilisban az északkelet-svédországi Umea zsidó közösségi központját. „Mindig jelentős az ellenünk irányuló fenyegetés, és még jelentősebb lesz, amikor masíroznak” – folytatta Stutzinsky, majd azt is hozzátette, hogy a baloldali ellentüntetők adott esetben szintén veszélyt jelenthetnek a zsidókra, mivel az ő erőteljes Izrael-kritikájuk sokszor csap át antiszemitizmusba.

„Szinte minden egyes tagunknak van valamiféle köze a holokauszthoz”- magyarázta tovább Stutzinsky még azelőtt, hogy a felvonulás útvonalát megváltoztatták volna, megemlítve, hogy közösségüknek túlélők és az ő leszármazottaik is tagjai. „Érthető, hogy ezt nekik nagyon rossz látni, sőt, talán hallani is, hogy nácik tüntetnek egy zsinagóga közelében, ahol a jom kipuri szertartás folyik.” A hitközség nem akarta a csoport meneteléshez való jogát elvitatni, csupán az esemény helyszínét és időzítését kifogásolták.

Simon Lindberg, az Északi Ellenállás Mozgalom vezetője

A hitközségi vezető azt is fontosnak tartotta, hogy a felvonulás nem elszigetelt esemény. „Az ember azt gondolná, hogy a második világháború hatékony ellenanyag volt az antiszemitizmus ellen. De nem tartott ki sokáig, újra itt van. Olyan most az antiszemitizmus, mint az 1930-as években. Azt gondoltuk, hogy Európa megtanulta a leckét, de úgy tűnik, nem ez a helyzet.”

A tüntetők menetelése

Forrás: TOI

Megszakítás