„Nincs Krakkó zsidóság nélkül” – hangzott el a vasárnapi rendezvényen, ahol több száz lengyel lakos ünnepelte a helyi zsidósággal való együttélést. 

„Sok kollégám szeretne a helyemben lenni” – mondta Anna Azari izraeli nagykövet vasárnap azon a rendezvényen, ahol a krakkói zsidóság évszázados fennállását ünnepelték. „Náluk is vannak menetek, de azok éppenséggel antiszemiták” – tette hozzá a diplomata.

Az esemény szervezését keresztény csoportok vállalták; a résztvevők között volt Krakkó püspöke és fővédnökként Jacek Majchrowski, a lengyel város polgármestere is megjelent – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency.

Zdzislaw Mach, a Jagellói Egyetem professzora nyitóbeszédében hangsúlyozta: „Nincs Krakkó kisebbségek nélkül, és nincs Krakkó zsidóság nélkül. Továbbá nincs Jagellói Egyetem sem zsidók nélkül”.

Az antiszemitizmus ellen nyíltan fellépő résztvevők lengyel és izraeli zászlókat lengettek Krakkó utcáin, ahol a második világháborút megelőzően 60 000-nél is több zsidó élt – főként a kazimierzi városrészben. A krakkói gettó 1941 és 1943 között állt fenn; az egykori zsidónegyedben napjainkra hét zsinagóga maradt épségben.

zsido.com

 

Kép forrása: Forward

 

 

Megszakítás