Még a szülőknek sem árulta el, hova bújtatja a gyerekeiket.

A húszéves Andrée Geulen-t, aki egy brüsszeli iskolában tanított, korábban egyáltalán nem foglalkoztatta a zsidókérdés. Amikor 1942 nyarán néhány tanítványa Dávid-csillaggal a ruháján jelent meg az iskolában, mélységesen felháborodott a gyerekek megbélyegzésén és megalázásán, ezért az egész osztályát köpeny viselésére kötelezte – zsidókat, nem-zsidókat egyaránt –, hogy így tüntessenek a sárga csillagok viselése ellen.

Andrée Geulen a német megszállás idején
Andrée Geulen a német megszállás idején
Miközben tanári állását nem adta fel, Geulen központi aktivistája lett a Comité de Défence des Juifs (Zsidó Védelmi Egylet) nevű titkos szervezetnek, miután találkozott annak zsidó tagjával, Ida Sternóval. Ebben a szervezetben zsidók és nem-zsidók fogtak össze annak érdekében, hogy zsidó gyermekeket bújtassanak el, és mentsenek meg a deportálástól és a haláltól. Geulennek el kellett hagynia otthonát, és Claude Fournier álnéven a zsidó gyermekek mentésében is szerepet játszó iskolába költözött. Az volt a feladata, hogy meggyőzze a szülőket, váljanak meg a gyermekeiktől, hogy búvóhelyre juttathassák őket. Ezután vitték át a gyermekeket azokhoz a családokhoz, akik menedéket nyújtottak számukra. Továbbra is tanított a Gaty de Gamont iskolában, ahol az igazgatónő, Odile Ovart indítványa alapján 12 zsidó diákot rejtegettek.

Andrée Geulen (bal oldalon) Ida Sternóval
Andrée Geulen (bal oldalon) Ida Sternóval
1943.májusában, valószínűleg egy feljelentés nyomán, az iskolát az éjszaka közepén átkutatták a németek. A diákokat brutális módon rángatták ki az ágyukból, hogy azonosítsák őket. A kutatást szándékosan pünkösdre időzítették, amikor a keresztény gyerekek hazamentek a családjukhoz, és csak a bújtatott gyerekek tartózkodtak az intézményben. A tanárokat kihallgatták. Amikor Andrée Geulent megkérdezte az egyik német katona, hogy nem szégyelli-e magát, amiért zsidókat tanít, ő így vágott vissza: „Talán maga nem szégyelli-e magát, hogy zsidó gyermekek ellen harcol?” Szerencsére sikerült elkerülnie a letartóztatást, de az igazgatónőt és a férjét elhurcolták, ők egy koncentrációs táborban vesztették életüket. Mindketten a Világ Igazai közé tartoznak. Geulen még azon az éjjel elhagyta az iskolát, és elindult, hogy figyelmeztesse zsidó diákjait a rájuk leselkedő veszélyre.

Egyik megmentettjével
Egyik megmentettjével
A történtek nem tántorították el Geulent, aki kiterjesztette ellenálló tevékenységét. Ida Sternóval együtt béreltek lakást, a mentő szervezetekkel titkos postaládák útján tartották fenn a kapcsolatot. A háború végéig Geulen több száz gyereket bújtatott el családoknál és kolostorokban, eredeti nevükről és búvóhelyükről kódolt listát vezetve. Ez tette lehetővé, hogy a háború végével a gyermekek visszatérjenek a családjukhoz, illetve rokonaikhoz. „Még ma is könnyezem, ha azokra a percekre gondolok, amikor gyerekeket kellett a szüleiktől átvennem, különösen, amikor 2-3 éves kicsikről volt szó, anélkül, hogy megmondhattam volna a szülőknek, hova viszem őket.” – nyilatkozta egyszer.

Két oldal a listáiból, melyeken a bújtatott gyermekek adatait tartotta számon
Két oldal a listáiból, melyeken a bújtatott gyermekek adatait tartotta számon
Ida Sternót 1944-ben letartóztatták, és Malines-ba szállították. Andreé Geulen egészen a háború végéig folytatta a mentőtevékenységet. Utána a kódolt listák segítségével igyekezett a gyerekeket közeli, vagy távolabbi rokonaikhoz visszajuttatni, és még a bujkálva töltött időszak részleteiről is beszámolt a családoknak. „Gyermekei” közül sokakkal évtizedeken át fenntartotta a kapcsolatot.

1989-ben Andrée Geulen bekerült a Világ Igazai közé. 18 évvel később, amikor ismét Izraelbe látogatott egy konferenciára, mely a Belgiumban bújtatott gyermekekről szólt, a Jád Vásemben tiszteletbeli izraeli állampolgárságot kapott.

 2007-ben tiszteletbeli izraeli állampolgárságot kapott

2007-ben tiszteletbeli izraeli állampolgárságot kapott
Forrás: Jád Vásem