Az Egyesült Államokat 555 sportoló képviseli az olimpián, nagyjából 2 százalékuk zsidó származású.

Ez nagyjából megegyezik az Egyesült Államokban élő zsidók arányával, legalább is így számol cikkében a jta.org. Nézzünk néhányat a legismertebbek közül!

Aly Raisman
Aly Raisman
A tornász felemás korláton, gerendán és talajgyakorlatokban indul Rióban. Utóbbiban egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok lett Londonban. A héber Hava nagila dallamára mutatta be gyakorlatát és nem felejtett el megemlékezni az 1972-es müncheni mészárlás 11 izraeli áldozatáról sem. Raisman most 22 éves, ebben a sportágban már elég ahhoz, hogy a csapattársai „nagyinak” becézzék az amúgy nagy tiszteletnek örvendő csapatkapitányt.

 

Nate Ebner
Nate Ebner
A 27 éves Ebner a kevés zsidó játékosok egyike az amerikai profi futballban, ahogy arról már beszámoltunk. 2014-ben Super Bowl győztes volt a New England Patriots-sal. Az olimpián a rugby csapatot erősíti. Ő az első amerikai NFL-játékos, aki bekerül az olimpiai küldöttségbe. A rugby csapatban egy másik zsidó játékos is lesz, Zack Test.

 

Anthony Ervin
Anthony Ervin
Askenázi zsidó anyától és apától származik a kiváló úszó, aki 50 méteres gyorsúszásban indul Rióban. Felmenői között afroamerikaiak és indiánok is vannak. A veteránnak számító sportoló 19 évesen aranyérmet szerzett 2000-ben Sydneyben, szintén 50 gyorson. Ezután gödörbe került, 23 évesen úgy érezte kiégett, visszavonult, drogproblémái is voltak, majdnem meghalt gyógyszer túladagolásban. 2012-ben tért vissza Londonban, ahol ötödik lett kedvenc számában. Állítólag remek kondiban van és a 4×100-as váltónak is a tagja.

 

Merrill Moses
Merrill Moses
A 39 éves válogatott vízilabdázó sem tegnap kezdte a pályafutását. 2008-ban (akkor ezüstéremmel térhetett haza) és 2012-ben volt olimpiai csapattag. Beválasztották a sportoló dél-kaliforniai zsidó hírességek közé is. A csoportkörben még nem játszanak Magyarországgal. Moses saját értékelése szerint 15 éve folyamatosan a legjobb kapus az Egyesült Államokban. Idén az arany a cél, bár ehhez még lesz egy-két szava Benedek Tibor csapatának is.

 

Eli Dershwitz
Eli Dershwitz
A 20 éves sportoló a világ egyik legjobb kardvívója, az USA-ban az első, a világranglistán a 10. helyen áll idén. A Harvard Egyetem diákja Szilágyi Áron ellenfele is lehet.

 

Monica Rokhman
Monica Rokhman
A 19 éves sportoló a ritmikus gimnasztika nagy reménysége, San Diegóban nőtt fel orosz zsidó bevándorlók gyermekeként. Ikertestvére is tornász.

 

Képek: jta.org