Vagy neonáci szimpatizánsból van túl sok, vagy zsidóból túl kevés.

A Virginiai Egyetem politikatudományi központja 5360 fős mintán végzett kutatása során arra volt kíváncsi, hogyan viszonyulnak az amerikaiak a szélsőséges szervezetekhez – a szélsőjobbtól a szélsőbalig.

Bár az említett szervezetek mindegyikéről csak egy kisebbség nyilatkozott támogatóan, szó sincs róla, hogy elhanyagolható kis csoportról volna szó. Ellenkezőleg, milliós a nagyságrend.

A szélsőbaloldali Antifa mozgalommal például az amerikaiak 8%-a szimpatizál, ami két Magyarországnyi embernél is kicsivel többet jelent.

Pontosan ennyien vannak azok is, akik a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel értenek egyet. A nyíltan neonáci eszméket vallóknak pedig korábban elképzelhetetlenül magas, 4 százaléknyi a támogatottsága, ami tízmillió felnőtt amerikait takar. Talán ez nem tűnik soknak a 324 milliós szövetségi államban, de ha mellé tesszük, hogy legfeljebb hatmillió amerikai tartja magát zsidónak (gyerekekkel együtt), már jóval aggasztóbb a kép.

A neonáci szervezetek tagsága persze rendkívül szerény, és manapság nekik sem elsősorban a zsidókkal van problémájuk. Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy a gyűlöletre egyre többen fogékonyak.

A Washington Post/ABC News által augusztusban készített független felmérés is megerősíti ezt: ők azt találták, hogy nem kevesebb, mint 9% tartja elfogadhatónak a neonáci nézeteket.

Forrás: Israel News

(Munkatársunktól)