A járvány miatt természetesen csak virtuálisan.

Egy átlagos évben, a ros hásánától smini áceretig tartó nagyünnepi időszakban mintegy 750 000 ember keresi fel a jeruzsálemi Siratófalat, mely – a Templomhegy után – a zsidóság második legszentebb helye. Idén azonban – a korlátozó intézkedések miatt – csupán maroknyi látogató imádkozhatott az ősi kövek árnyékában, turisták pedig gyakorlatilag egyáltalán nem érkeztek.

A megváltozott körülményekhez alkalmazkodva számtalan élő közvetítésbe lehetett bekapcsolódni az internet segítségével, kezdve az újévet megelőző, éjszakai szlichot könyörgésektől, egészen a szukoti félünnepi imákig, köztük a rendszerint százezres tömeget vonzó papi áldással, melynek során egyszerre több száz kohén áldja meg a megjelenteket.

A helyszínt kezelő Nyugati Fal Öröksége Alapítvány az utazási tilalom bevezetése óta közvetítést ad a Siratófalnál zajló, szűk minjenben megtartott, hétköznap reggeli, délutáni és esti imáról és fogadja azon gyászolók kéréseit, akik elhunyt szeretteikért szerettek volna kádist mondani a szent helyen. Naponta több tucat ember helyett mondanak kádist a Siratófalnál imádkozók.

Nagy érdeklődésre tartott számot az első és második jeruzsálemi Szentély pusztulására emlékező, áv hó 9-én rendezett gyászszertartás, mely során Jeremiás siralmait olvasták fel, mind az askenáz, mind a szfárádi hagyományoknak megfelelően.

A Siratófal virtuális meglátogatását a zsidók Izraelbe vándorlását szervező Zsidó Ügynökség (Szochnut) is igyekezett minél több ember számára elérhetővé tenni, továbbá vállalták, hogy a hozzájuk digitális formában eljuttatott kívánságcédulákat kinyomtatják és elhelyezik a kövek rései között. „Szervezetünk célja a világ zsidóságának megerősítése és Izraellel való kapcsolatának elmélyítése, ezért úgy gondoltuk, hogy fontos magunkra vállalni ezt a feladatot az őszi ünnepek alatt” – mondta Jicchák Herzog, a Szochnut elnöke.

zsido.com

 

Forrás: JPost