Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A maratont a város újraegyesítésének 50. évfordulója szellemében rendeztek meg pénteken. A teljes, 42.2 km-es távot 2000 versenyző teljesítette, első helyen a kenyai Shadrack Kipkogey futott be 2:17:36-os idővel. A versenyre 3 500-an érkeztek külföldről, a világ 65 különböző országából.  “Ez nemcsak egy sportverseny, hanem spirituális esemény is. Jeruzsálem szent városában vagyunk, ahol bibliai királyok és próféták éltek.” – mondta Nir Bárkát, a város polgármestere, mielőtt elindította volna a mezőnyt.

A maratont sok jótékonysági szervezet is kihasználta adománygyűjtésre, a legtöbbet az amerikai Orthodox Union izraeli szárnya gyűjtötte, ők félmillió dollárt szereztek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek megsegítését célzó programjuk számára. Futóikat az izraeli olimpikon, Ori Szászon és a legutóbbi gázai hadműveletben megsérült Jehuda Hájiszráeli vezette. Jehudát katonatársai tolták kerekesszékében.

Külön csoportként vett részt a versenyen 300 merényletet túlélt ember és családtagjaik. A maraton útvonala érintett több olyan helyszínt is, ahol a közelmúltban terrortámadás történt, a csoport tagjai azt akarták megmutatni, hogy a történtek nem tudták megtörni őket. “Jeruzsálem utcái már sok szörnyűséget láttak. Ugyanezeken az utcákon most büszkén futunk, félelem nélkül, és ez jól mutatja, hogy a terror nem győzedelmeskedhet, hanem mi vagyunk azok, akik győzelmet aratunk.” – mondta Náftáli Moses, akinek fiát, Ávráhám Dávidot a Merkáz HáRáv jesivában ölte meg egy arab terrorista kilenc évvel ezelőtt.

A jeruzsálemi polgármester a maraton első helyezettjével

Szálloda az úszómester-toronyban

Bár a tengerparti homokfövényen nem lehet kellemes bőröndökkel közlekedni, mégis nagy népszerűségre tett szert az az úszómester-torony, melyet ötcsillagos szállodává alakítottak át Tel-Avivban. A szó szerint a tengerparton álló luxus apartmant természetesen szobaszervíz és személyzet teszi teljessé. A különleges bútorokról és belsőépítészeti megoldásokról a neves dizájner, Aline Langlieb gondoskodott, a fatorony külsejét pedig egy graffitiművész, Edgar Rafael alakította ki.

“Mint minden más területen, a turizmusban is Tel-Aviv az egyik legeredetibb és legkreatívabb város. Ebben a hotelben egyszerre élvezhetjük a nagyszerű tengerpartot és a várost.” – mondta Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere a szálloda megnyitóján.

Az átalakított úszómester-torony kívülről

A szálloda azonban inkább marketingfogás, mint valódi beruházás, hiszen mindössze két hétig működik, majd visszaalakítják eredeti funkciójának megfelelően. A valódi cél a figyelemfelkeltés, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a város a csúcsidőszakon kívül is sok turistát vonzzon. A szobát lefoglalni sem lehetetett, a vendégeket egy internetes verseny segítségével választották ki. A pályázóknak fürdőruhában , a saját városuk látképével a háttérben kellett lefényképezkedniük, kezükben a következő felirattal: “Vigyél el Tel-Avivba!” A 15 nyertes látogatópár repülőjegyet is nyert, majd egy éjszakát tölthettek a toronyban, további kettőt pedig egy másik szállodában. Az akció sikerén felbuzdulva a turisztikai minisztérium a jeruzsálemi óvárosban is egy hasonló, egyedi szállás felállítását tervezi a közeljövőben.

És belülről

Rakéta elhárítás

Péntek hajnalban légiriadó volt Izrael keleti határvidékén, a Jordán-völgyében. A szirénaszó után a térség, de még a távolabb fekvő Jeruzsálem és Modiin lakói is hangos dörrenésekről számoltak be. A hadsereg közleményéből kiderült, hogy a szír kormányerők légvédelmi rakétákat lőttek ki a Homsz közelében bevetésen lévő izraeli vadászgépek ellen. A rakétákat az izraeli hadsereg Chec (nyíl) elnevezésű elhárító rendszere semlegesítette az izraeli légtérben, a rakéta maradványai jordániai területen értek földet, s ez okozta a légiriadót. Az izraeli légierő a Hezbollah siíta terrorszervezet fegyverszállító konvoját támadta. Az évek óta húzódó szíriai polgárháború során Izrael számos alkalommal hajtott végre légicsapást, hogy az Irán által támogatott Hezbollah ne tudjon fegyvereket juttatni Libanonba, vagy az izraeli-szír határ közelébe. Szíria válaszlépéseket helyezett kilátásba a támadás után.

A Chec rakéta indítása

Propaganda elhárítás

Hat blogger és újságíró érkezett Algériából, Tunéziából és Marokkóból Izraelbe a külügyminisztérium meghívására. A látogatók bejárták a jeruzsálemi óváros szent helyeit, felzarándokoltak a Templomhegyre, megtekintették a Jád Vásem múzeumot és fogadták őket a Kneszetben. Az észak-afrikai vendégek elmondták, hogy Izraelt egy nyugati, szabad országnak ismerték meg. “Ez egy jó lehetőség volt, hogy az igazi Izraelt lássuk, a média közvetítése nélkül” – tette hozzá az egyikük. A külügyminisztérium arab ügyekért felelős szóvivője, Hászán Káábije elmondta: “Nagyon fontos, hogy olyan fiatalokat hozzunk ide, akik születésüktől fogva hazugságokat hallanak Izraelről. A látogatás után már egész más színben látják a dolgokat, és írásaikkal mások véleményét is meg tudják változtatni országunkról.”

Arab bloggerek a Szikladóm előtt