4.5 millió kép és 45 000 kézirat vált elérhetővé.

Nem mindennapi projekt eredményeként vált elérhetővé az a digitális archívum, amely hatalmas mennyiségben tartalmaz zsidó kéziratokat. Izrael Nemzeti Könyvtára ugyanis nemrég összesen 4.5 millió képet és 45 000 kézirat szövegét tette közzé – közölte a Yetnews. A világ legkülönbözőbb pontjairól származó kollekció darabjai többek között imakönyveket, bibliai szöveget, filozófiai és irodalmi munkákat tartalmaznak  – főként héber, jiddis, ladino és judeo-arab nyelveken.

A Ktiv, azaz „írott szó” nevet viselő projekt David Ben Gurion elképzelése nyomán született. Az egykori miniszterelnök 1950-ben álmodta meg a gyűjteményt – és kezdeményezésére mikrofilmek formájában kezdték el Izraelben összegyűjteni a világ különböző pontjairól származó, zsidósághoz kötődő iratokat. A 21. századra a Friedberg Zsidó Kézirat Társaság közreműködésével Ben Gurion álma végre valóra vált, és a modern technikának köszönhetően tökéletes minőségben sikerült összegyűjteni, valamint megörökíteni az anyagokat.

Az archívum összeállításában több ország könyvtára – így a brit és vatikáni bibliotéka is – részt vett, hogy minél több darab kerülhessen a gyűjteménybe. „A legjobb tudásom szerint mindez példátlan – és nemcsak a zsidó, valamint judaika tudományokban” – nyilatkozott Aviad Stollman, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatója, aki azt is elárulta, a következő években is szeretnék folytatni a különleges archívum bővítését.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews