A madarak Afrika felé repülnek, hogy melegebb égtájakon vészeljék át a telet. Az Izraeli Természetvédelmi Hatóság videófelvételt is közzétett az ország északi részében található Hula víztározó partjait elözönlő, hatalmas vándormadarakról.

A rózsás gödények minden évben megjelennek a Szentföldön, útban Európából Afrikába. A három kontinens – Európa, Ázsia és Afrika – találkozásánál fekvő Izrael felett, melynek a száraz sivatagtól a hűvös hegyekig terjedő éghajlati sokfélesége igen vonzó a vándormadarak számára, évente nagyjából 550 madárfaj 500 millió egyede vonul át.

A festői Hula-völgy a vándormadarak egyik legkedveltebb célpontja. Ezért a helyszín népszerű madármegfigyelő állomássá vált az elmúlt években az ornitológusok körében. Érdemes megjegyezni, hogy nem mindig volt ez így. Egészen az 1950-es évekig mocsár borította az egész területet. Az ötvenes években a mocsarat kiszárították, majd négy évtizeddel később, az 1990-es években újra elárasztották, mivel a szakértők rádöbbentek, hogy a mocsár teljes kiszárítása jelentős károkat okozott a helyi ökoszisztémában. Az újonnan nedvessé vált talajon kukoricát és földimogyorót kezdtek termeszteni a földművesek, és éppen ezek azok a növények, melyeket a darvak szívesen fogyasztanak. Hogy csökkentsék a növénytermesztésben és haltenyésztésben okozott károk mértékét, az izraeli Mezőgazdasági Minisztérium heteken át eteti a vándormadarakat, melyek turisztikai látványosságként hozzák be a rájuk fordított összeg egy részét.

 

zsido.com

 

Forrás: TOI