A település polgármestere vezette az ellentüntetést.

A múlt hétvégén több mint kétezer résztvevő jelent meg a Németország középső részén fekvő Themar városában egy nenonáci zenei fesztiválon. Az ezerfős rendőri jelenléttel megtartott Rechstrock (jobboldali rock) elnevezésű rendezvény során 55 bűncselekményt regisztráltak, melyek közül 33 esetben tiltott nemzetiszocialista szimbólumok közszemlére tétele volt a vád. Ez jelentheti horogkeresztes póló viselését, vagy náci karlendítést és köszöntést is. Felléptek továbbá kábítószer-használók ellen is. A sajtó élénk érdeklődést tanúsított a fesztivál iránt, de volt olyan fotós, akit fizikailag bántalmaztak a koncertlátogatók.

A Brutal Attack nevű zenekar koncertjét a rendőrség leállítatta, miután egy betiltott náci indulót kezdtek játszani. Az énekest levezették a színpadról, és kizárták a fesztiválról.

Az évente megrendezett zenei fesztivál a legnagyobb neonáci rendezvény Németországban. Tavaly volt a legmagasabb a látogatottsága, akkor hatezren jelentek meg.

Idén 400 antifasiszta tüntető is felvonult Themarban. Közöttük volt Hubert Böse, a 2800 fős türingiai település polgármestere, aki sajnálkozását fejezte ki, amiért csak kevesen jöttek el demonstrálni a rendezvény ellen.

„Örömteli dolog, hogy a helyi lakosok előjöttek otthonaikból, és megmutatták Themar másik arcát. Kár, hogy nem jöttek el még többen tüntetni, de hálás vagyok a megjelenteknek” – mondta Böse.  A felvonulók „Nácik nélkül szép az élet”, „Nincs hely náciknak – Themar színes marad” és „Nácik kifelé” feliratú transzparenseket vittek. Az ellentüntetők gyászszertartást is rendeztek, melyben az 1990-es országegyesítést követő szélsőjobboldali erőszak 193 áldozatára emlékeztek.

A fesztivál megrendezése ellen már évek óta küzdenek különböző szervezetek, de még nem sikerült rávenniük a hatóságokat a rendezvény betiltására. Georg Maier, Türingia belügyminisztere elítélte a rendezvényt, és azt ígérte, hogy tanácskozásra hívja össze a szövetségi állam településeinek vezetőit, hogy stratégiát dolgozzanak ki az ilyen jellegű rendezvények betiltására.  Az elmúlt években minden próbálkozást visszautasítottak a bíróságok, pedig még védett állatok élőhelyének megzavarására is hivatkoztak a tilalomért küzdők.

A jobboldali radikalizmust kutató szakemberek szerint az efféle koncerteknek kiemelt jelentősége van a neonáci mozgalmak életében. Ekkor tudnak találkozni németországi és külföldi elvbarátaikkal és ilyenkor jutnak nagyobb bevételhez a helyszínen árusított ruházati cikkek, könyvek és hanghordozók eladásával. A jelentős kereskedelmi tevékenység ellenére az ilyen fesztiválokat politikai gyűlésként tartják nyilván, s így megilleti őket a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadság.

zsido.com

Forrás: mdr

 

Megszakítás