Az elmúlt évszázadok viharai után számos helyen előfordult, hogy a szülők titokban tartották zsidó származásukat gyermekeik előtt, és csak a halálos ágyukon tárták fel féltve őrzött titkukat. A meglepetésből felocsúdó gyerekek gyakran visszatérnek őseik hitéhez és vallásos zsidóként folytatják életüket.

A most 56 éves Simone Azoubel hamarosan régi álmát teljesíti be, és Brazíliából Izraelbe települ át. A Recifében élő nőnek évtizedeken keresztül fogalma sem volt valódi gyökereiről, mígnem nagymamája utolsó kívánsága fellebbentette a fátylat a családi múltról.

„A nagymamám, Raquel a halálos ágyán közölte, hogy a saját népe temetőjében temessük el és ne a nem-zsidó férje mellé. Azt is meghagyta, hogy a sírjára ne vigyünk virágot, csak kavicsokat” – emlékezett vissza Simone a húsz évvel ezelőtti drámai pillanatra. Az addig hívő keresztényként élő nő elhatározta, hogy megismerkedik ősei hitével, majd – több családtagjával együtt – csatlakozott a recifei zsidó közösséghez. Simone azt is kiderítette, hogy őseit 1492-ben űzték ki Spanyolországból, ahonnan Törökországba, majd Brazíliába vándoroltak.

Binyomin Jacob, Hollandia főrabbija arról számolt be, hogy számtalan esetben vették fel vele a kapcsolatot olyan holokauszt-túlélők, akik egész életükben titkolták zsidóságukat, ám haláluk közeledtével ismét a közösség részének akarták érezni magukat. „A halál közeledte ráébreszti az embereket arra, hogy melyek az igazán fontos dolgok a számukra, és az identitás gyakran ide tartozik. A halál általában félelmet kelt az emberekben, de egyben lehetőség arra is, hogy elengedjék a félelmeiket, hiszen már senki sem tud ártani nekik” – mondta a főrabbi, aki egy olyan idős holland zsidó férfi esetét említette meg, aki halála előtt felvette a Cohen nevet. Nem zsidó felesége és a gyermekeik nehezen tudták feldolgozni a hírt. A férfi azt mondta, hogy azért tartotta titokban valódi identitását, mert meg akarta óvni a szeretteit.

Olyanok is vannak, akik haláluk előtt egyszerűen csak szeretnének megszabadulni évtizedeken át őrzött titkuktól, mások pedig azt szeretnék, hogy utódaik visszatérjenek gyökereikhez.

Mariusz Robert Opalko 70 éves krakkói ügyvéd. Zsidó és Áron főpap leszármazottja, azaz kohén. Ezt azonban csak 50 éves korában tudta meg, miután haldokló édesanyja feltárta előtte, hogy ő és férje is holokauszt-túlélők és az eredeti nevük Lederman volt. „Zsidó vagyok és te is az vagy. Ha zsidóként akarsz élni, legyen. Ha nem, az is rendben van. Lengyelországban zsidóként élni nagyon nehéz” – emlékezett vissza édesanyja utolsó szavaira Opalko. Az is kiderült, hogy idős asszony megbízta szintén túlélő testvérét, hogy ha esetleg anélkül távozna a világról, hogy lehetősége lett volna elmondani a titkot a fiának, akkor ő tegye meg helyette.

A férfi édesanyja halálát követően behatóan kezdett foglalkozni a judaizmussal és gyakorló zsidóvá vált. Az elveszett zsidókkal foglalkozó Sávéj Jiszráel szervezet még bár micvát is szervezett Opalkónak a jeruzsálemi Siratófalnál.

Mariusz, azaz Mose ezután lassan összerakta családja valódi történetét. Visszaemlékezett, hogy minden télen két rokonuk látogatta meg őket, gyertyafényes vacsorát ettek és egy némethez hasonló nyelven beszélgettek a szüleivel. Később értette meg, hogy bizonyára hanuka volt és a felnőttek jiddisül beszéltek. Az is valószínűsíthető, hogy apját zsidó származása miatt rúgták ki munkahelyéről 1956-ben.

Ami még hihetetlenebb, hogy Mariusz-Mose feleségéről is kiderült, hogy zsidó, bár előtte is titokban tartották a dolgot. Maria sajnos 2003-ban elhunyt, de anyósa halála arra ösztönözte, hogy a saját családja múltját is megvizsgálja. Kiderült, hogy ő is zsidó családból származik. Fiuk, Radek ekkor már 25 éves volt, de elhatározta, hogy körülmetélteti magát, ami a zsidó néphez való tartozás egyik legfontosabb jele.

„A halálba indulók nem akarják, hogy ők legyenek egy ősi láncolat utolsó elemei. Az utolsó szavak gyakran a végrendelet szerepét is betöltik, és nagy hatással lehetnek a leszármazottak életére” – mondta Michael Freund rabbi, a Sávéj Jiszráel elnöke, aki számtalan hasonló esetben sietett a zsidóságukkal frissen szembesült emberek segítségére. „A zsidó szikrát még a holokauszt és a kommunista elnyomás sem tudta kioltani. Az efféle felfedezések megosztása a külvilággal gyakran aggodalommal tölti el az embereket, hiszen folyamatosan erősödik az antiszemitizmus a világban.  Az a feladatunk, hogy megtaláljuk ezeket az embereket és segítséget nyújtsunk a számukra” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: JTA