A 100 milliót is elérheti az erőszakkal kikeresztelt zsidók leszármazottainak száma.

Az új-mexikói Sonya Loya sohasem érezte magát otthon a katolikus hitben, a zsidó vallás azonban mindig is vonzotta.  Harmincas éveinek végén végül felfedezte családjának féltve őrzött titkát: “Rájöttem, hogy őseim zsidók voltak, akiket a spanyol inkvizíció kényszerített a kitérésre.”

Loya egészen 1430-ig vezette vissza egy spanyolországi rabbidinasztiából eredő családfáját. Felfedezését követően elmélyült a zsidó vallásban. Amikor először vett részt egy sábáti vacsorán, és látta, ahogyan a háziasszony gyertyát gyújt, valami fellobbant az ő lelkében is. “A nagymamám is ezt csinálta. Végre az álmaim értelmet nyertek.”

Amikor Loya elmondta szüleinek, hogy mire jutott, és áldásukat kérte ahhoz, hogy felvegye a zsidóságot, szülei nemcsak beleegyeztek, de nagyon örültek is döntésének. Apja elmondta, hogy ő már hat éves kora óta tudja, hogy valójában zsidó.

“A nagybátyja amerikai katonaként részt vett a náci haláltáborok felszabadításában. Ő mondta a családjának, hogy még mindig nem biztonságos zsidónak lenni. Ekkor megesküdtek, hogy titokban tartják származásukat, és ezt az esküt csak most, 64 évvel később szegte meg az apám.”

Manapság Loya utazásokat szervez Izraelbe a bnéj anuszim (az erőszakkal megkeresztelt spanyol és portugál zsidók leszármazottai) közösségének. “Nagyon sokan vágynak arra, hogy újra kapcsolatba kerüljenek őseik hitével és országával.” 

“Világszerte 100-150 millióan lehetnek a titkos zsidók leszármazottai” – mondta Ashley Perry a spanyol és portugál zsidó ősökkel rendelkező érdeklődőket segítő Reconectar szervezet vezetője. Ő vezeti azt az izraeli parlamenti bizottságot is, mely a bnéj anuszim közösséggel tartja a kapcsolatot.

Ashley Perry
Ashley Perry
A spanyolországi zsidó közösség története több évszázados aranykor után akkor ért tragikus véget, amikor Ferdinánd király és Izabella királynő 1492-ben áttérésre vagy az ország elhagyására kényszerítette a zsidókat. A legtöbben útnak indultak, de mintegy 200 000 zsidó katolizált és csak titokban gyakorolták őseik vallását.

A Reconectar alapítvány a titkos zsidók leszármazottainak segít felfedezni gyökereiket, megismerni a judaizmust és Izraelt. Nemcsak magánembereknek, hanem közösségeknek és szervezeteknek is segítséget nyújtanak.

“Eddig 300 000 ember töltötte ki a Reconectar adatlapját. Közülük 14% vallotta magát zsidónak és további 30% számolt be zsidó gyökereiről. Vannak, akik csak érdeklődnek, de olyanok is akadnak, akik be akarnak térni a judaizmusba, hogy újra a zsidó nép tagjai lehessenek” – mondta Ashley, aki igyekszik minél több politikust, tudóst, diplomatát és zsidó közösségi vezetőt megnyerni alapítványa számára.

“Számomra az ügynek morális, etikai és vallási vetülete is van. Sok jelentős rabbi véli úgy, hogy az erőszakkal kitérítettek zsidó státusza változatlan.” – mondta Ashley. Véleménye szerint a bnéj anuszim közösség támogatása az antiszemtizmussal, a BDS-mozgalommal, a közösségek létszámának apadásával és az asszimilációval ellentétben a zsidó nép javát szolgálja.

Jay Sanches 2008-ban jött rá, hogy anyai ágon spanyol és portugál zsidók leszármazottja. “Addig afféle együgyű tudatlanságban éltem” – mondta. Sanches érdeklődését édesanyja leánykori neve, a Dorta keltette fel, melyet a Kanári-szigeteken viselt számos család. “Egyre több Dortáról találtam információt. Kivétel nélkül zsidókként vagy újkeresztényekként hivatkoztak rájuk egészen az 1700-as évekig. Ezután feltehetőleg asszimilálódtak.” Sanches a felfedezést követően beleásta magát a zsidó irodalomba.

Sonya Loya titkos zsidók leszármazottaival Izraelben
Sonya Loya titkos zsidók leszármazottaival Izraelben
“Sokan azt gondolták, hogy az etióp zsidók alijája lesz az utolsó tömeges zsidó bevándorlás Izraelbe, de a titkos zsidók leszármazottai akár ennél is nagyobb számban térhetnek vissza őseik földjére. Rengetegen élnek Spanyolországban, Portugáliában, a Kanári-szigeteken, Dél-Amerikában, Marokkóban, Indiában, Kubában, az Egyesült Államok délnyugati vidékén. A spanyol zsidókat erőszakkal szakították ki népünkből és fosztották meg őseink hagyományaitól. Az a célom, hogy hazavezessem őket.” – jelentette ki Loya.

Forrás: JNS