Elena (Ica) Kalina, leánykori nevén Kellner Ilona holokauszt-túlélő volt, 2011-ben hunyt el. A koncentrációs táborban éhezve azzal tartották magukban a lelket a társaival, hogy recepteket osztottak meg egymással. Sokan nem élték túl a megpróbáltatásokat, rájuk Ica azzal emlékezett, hogy elkészítette a kedvenc ételeiket. A lánya most kiadta könyvben ezeket a recepteket.

A barakkban Ica nemcsak elmesélte kedvenc ételeinek receptjeit és meghallgatta társai beszámolóit, hanem egy lopott toll és papírfecnik segítségével fel is jegyezte azokat. A felszabaduláskor már 600 recept lapult a zsebében, melyek elkísérték egészen Amerikáig. A háború után Ica visszatért Csehszlovákiába, majd az 1968-as forradalom leverése után férjével Amerikába vándorolt, és Minnesotában kezdtek új életet. Egykori rabtársaira emlékezve gyakran elkészítette kedvenc ételeiket, a feljegyzett receptek alapján.

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 75. évfordulóján Ica lánya, Eva Moreimi úgy döntött, hogy másokkal is megosztja recepteket, és ezzel állít emléket az áldozatoknak. A megemlékezésre a minnesotai Beth El zsinagógában került sor.

“Ezek a receptek nagyon kedvesek voltak édesanyámnak. Szörnyű időket töltött együtt a társaival, de legalább ott voltak egymásnak” – mondta Moreimi, aki “Titkos Receptek” címmel könyvet is írt Ica történetéről. Azt reméli, hogy a könyv segítségével a fiatalabb nemzedékek is megismerhetik a holokausztban történteket. Ez különösen időszerű napjainkban, amikor a felmérések szerint az amerikaiak kevesebb mint fele hallott arról, hogy hatmillió zsidót gyilkoltak meg a második világháború során.

Az eredeti receptek a washingtoni holokauszt múzeum gyűjteményébe kerültek. “Két különleges dolgot szeretnék kiemelni: Az egyik, hogy ezek az éhhalál szélén álló nők a háború előtti ételek felidézésével helyettesítették a valódi ételeket. Ez rendkívül megrendítő. Ezek a nők mindent megtettek, hogy megőrizzenek valamit az előző életükből, miközben a nácik megpróbálták teljesen dehumanizálni őket. A másik dolog, hogy képesek voltak közösséget teremteni maguknak, a szörnyű körülmények ellenére. Manapság, amikor az utolsó túlélőktől kell búcsút vennünk, az ilyen tárgyak értéke felbecsülhetetlen. Ezután a tárgyak mesélik majd el a túlélők történeteit.” – mondta Judith Cohen, a múzeum kurátora.

Moreimi elmondta, hogy édesanyja egy apró ólomdobozban tartotta a recepteket, melyeket robbanóanyagok és lőszerek csomagolópapírjára jegyzett fel. A papírt abból a gyárból szerezte, ahol kényszermunkát végzett. “Édesanyám minden héten sütött. Olyankor elővett egy receptet és gyengéden kisimította az asztalon. Fontos volt számára, hogy megőrizze azoknak a nevét, akik a receptet mondták, ezért munka közben róluk beszélt. Olyankor mindig elkomorodott az arca, mert visszatértek annak a szörnyű időszaknak az emlékei” – emlékezett vissza.

Az a szörnyű időszak 1944-ben kezdődött, amikor a magyarországi zsidóságot gettósították, majd Auschwitzba deportálták. Ica, szülei és testvére, Babi 1944 júniusában érkeztek a táborba. Szüleit azonnal gázkamrába küldték. A washingtoni holokauszt múzeum adatai szerint Magyarországról 426 000 zsidót deportáltak, s közülük 320 000 embert azonnal elpusztítottak.

Icát és Babit két hónap után a buchenwaldi tábor egyik lőszergyárába vitték, ahol néma csöndben gránátokat és bombákat kellett mérgező robbanóanyaggal megtölteniük. A gyár és a barakkok között egy órát gyalogoltak minden reggel és este. Ennivalót alig kaptak. Ica, német nyelvtudása miatt, valamivel jobb helyzetbe került, mert gyakran ő tolmácsolt a gyár vezetésének és később mosodai munkára osztották be. Ott szerezte be a tollat és a papírfecniket. Vállalta a kockázatot, hogy lejegyezhesse rabtársai emlékeit.

“Ez nagyban hozzájárult a túléléséhez. Reményt adott a számára, hogy egy nap még felhasználhatja őket” – mondta Ica lánya.

Az amerikai csapatok közeledtére a rabokat halálmenetben hajtották egy másik tábor irányába, de két hét elteltével az őrök is menekülőre fogták, így eljött a szabadulás. Ica túlélte a megpróbáltatásokat és a receptek is épségben maradtak.

A Beth El zsinagógában tartott megemlékezésre Eva Moreimi édesanyja egyik kedvenc receptjét készítette el. A málnás sütemény egykor az egyik budapesti cukrászda legkelendőbb terméke volt. Édesanyja gyakran készítette el szombatra és nagyobb események, például bár micvák alkalmával is.

“Korábban nem gondoltam arra, hogy könyvben tegyem közzé édesanyám receptjeit, de a feléledő antiszemitizmus és holokauszt-tagadás miatt meg kellett tennem. A gyűlölet hatmillió zsidó halálát okozta. Az én üzenetem az, hogy tanulnunk kell a múltból. A jóindulat és az együttérzés győzedelmeskedni tud a gyűlölet felett”.

zsido.com

Forrás: Startribune