Hétköznapi képmutatás.

A különböző légitársaságok weboldalain és a fedélzeti magazinokban fontos helyet foglal el az adott társaság célországait feltüntető világtérkép. Ezeken a térképeken általában a világ minden országa látható, és a légitársaság központját színes vonalak kötik össze azokkal a városokkal, ahová járataik utasokat szállítanak. Vannak azonban olyan légitársaságok, ahol egy ország rendre hiányzik a térképekről, s ez az egy természetesen Izrael. Még olyan társaság esetben is előfordulhat ez a “feledékenység”, melynek járatai rendszeresen leszállnak a Ben-Gurion repülőtéren.

A Minnesotai Egyetem két kutatója, Joel Waldfogel és Paul Vaaler úgy gondolta, utánanéz a jelenség okainak és “Diszkriminatív termékdifferenciálás: Izrael elhagyása a légitársaságok útvonalterveiről” címmel írtak dolgozatot. Összesen 111 különböző légitársaság járattérképét vették górcső alá, és arra az eredményre jutottak, hogy amennyiben nem a közel-keleti térségben működő cégeket vizsgálják, nincs szó semmilyen megkülönböztetésről. Izrael legfeljebb akkor nem található a térképeken, ha az adott társaság nem üzemeltet oda járatokat.

A közel-keleti vállalatok esetében azonban egészen más a helyzet. Izraelt számos esetben fel sem tüntetik a térképeken, még a Google térképalkalmazását is megváltoztatják, hogy ne jelenjen meg az Izrael felirat. Így jár el a világ legjobbjának tartott, hatalmas Qatar Airways, és a kisebb Saudia és Kuwait Airways is. Vannak vállalatok, például a világ egyik vezető társasága, az Etihad, melyek kifinomultabb módszert alkalmaznak. Térképeiken azokat az országokat tüntetik fel, melyekbe repülnek, illetve más országok egy csoportját, melybe nem tartozik bele Izrael. Mivel több országot is kihagynak a térképekről, nem érheti őket az a vád, hogy diszkriminálják a zsidó államot.

Az Egypt Air esetében egészen sajátos megoldással találkozhatunk: térképeiken megjelenik az Izrael felirat, ám azt nem jelzik, hogy járatot üzemeltetnek a Ben-Gurion repülőtérre. Azért, hogy az izraeli kapcsolat látszatát is elkerüljék, Air Sinai néven leányvállalatot alapítottak, mely két, jelöletlen repülőgéppel teljesíti naponta a Kairó-Tel Aviv útvonalat oda-vissza, és más célországokba nem is repül. Az Egypt Air weboldalán fel sem tüntetik a Ben-Gurion repülőteret, mint célállomást, és az Air Sinai nyújtotta lehetőségről sem tesznek említést. Az Air Sinai viszont nem üzemeltet weboldalt, így a jegyeket csak közvetítő cégeken keresztül lehet megvásárolni. Az egyiptomi társaság tehát “tiszta” marad, miközben naponta indít járatokat a zsidó államba és irodát is tart fenn Tel-Aviban.

Vajon mi az oka annak, hogy bizonyos társaságok ilyen erőfeszítéseket tesznek, hogy az Izraellel való kapcsolatnak még a látszatát is elkerüljék? Számos esetben a vállalat fő tulajdonosa egy olyan arab állam, mint például Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar vagy az Egyesült Arab Emirátusok, mely nem ismeri el Izrael létezését és nem tart fent vele – hivatalosan – diplomáciai kapcsolatot. A döntésben szerepet játszik még az is, hogy utasaik kedvében akarnak járni.

Az érintett államok többségébe nem lehet izraeli útlevéllel belépni, de hivatalosan sehol sem tiltják, hogy zsidó utasokat fogadjanak és a légitársaságok sem szűrik utasaikat vallásuk alapján. Természetesen a világ többi részén természetes módon felkínált kóser étkezési opció hiányzik e társaságok kínálatából. A Kuwait Airlines például 17 különböző menüt ajánl utasainak, kezdve a gluténmentes lehetőségtől egészen a dzsáinizmus előírásai szerint készült ételekig, a kóser menüt azonban hiába keressük a listán. A kutatók szoros összefüggést találtak a hiányzó kóser opció és az adott légitársaságot preferáló utazóközönség körében mérhető antiszemitizmus között.

A jelenlegi helyzettel, úgy tűnik, mindenki elégedett. Az utasok nyugtázzák, hogy kedvelt légitársaságuk nem hajolt meg a “cionista entitás” előtt, a vállalatok pedig feltehetően nem szenvednek el jelentős veszteséget, amiért nem repülnek Izraelbe. Fontos megemlíteni, hogy e légitársaságokat a nemzetközi piacon sem éri hátrány a zsidó állammal kapcsolatos averzióik miatt. Az Air France például codesharing egyezményt tart fenn a Saudia légitársasággal, s nem emelt kifogást partnere gyakorlata ellen. Így jár el az amerikai Delta, a világ legnagyobb légiszállítója is, bár ők szemérmesebben teszik: üzleti partnereiknek szánt weboldalukon látható a Saudiával kötött együttműködés, az egyszerű vásárlók azonban nem értesülnek erről a nekik szánt webes felületen. Ráadásul – számos zsidó szervezet tiltakozása ellenére – a Delta által vezetett nagy légiszövetség, a Sky Team 2012-ben felvette tagjai közé a libanoni Middle Eastern Airlinest is, mely szintén törölte térképeiről Izraelt.

“Egy térkép mindig többet jelent a földrajzi tartalomnál. Nemcsak egy ábra: üzenetet hordoz és formálja a gondolkodást” – mondta az egyik kutató.

Forrás: The Economist