Az utókor felelőssége, hogy a gyermekeknek megtanítsa, milyen előzmények vezettek a holokauszthoz, és közösen kell fellépni, hogy az ne ismétlődhessen meg többé – nyilatkozta Takács Szabolcs, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyarországi elnöke.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet a magyar zsidókat mentő olasz Giorgio Perlasca emléke előtt tisztelgett. A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjét követően Takács Szabolcs úgy nyilatkozott, hogy Magyarország történelme nagyon fájó, egyik legtragikusabb időszakának tartja a holokausztot, amikor 600 ezer honfitársunk halt meg. legtragikusabb időszakának tartja a holokausztot, amikor 600 ezer honfitársunk halt meg. Közölte: a hétfői koncert a holokauszt egy olyan fejezetéről szólt, amely szintén része a magyar történelemnek, mégpedig az embermentők tevékenységéről.

Ismert embermentő volt Raoul Wallenberg, akinek 2012-ben emlékévet is szenteltek, de rajta kívül voltak más diplomaták is a negyvenes években Budapesten, akik hősiesen, a saját életüket kockáztatva mentettek embereket. Giorgio Perlasca olasz üzletember spanyol diplomataként 5200 honfitársunkat, magyar zsidókat mentett meg a holokauszt idején – mondta. Hozzátette: neki állítottak most emléket az olasz és az izraeli nagykövetséggel együtt rendezett koncerttel, amelyen Giorgio Perlasca fia, Franco is részt vett. A koncert programjában szerepel Moshe Zorman Giorgio Perlasca legszebb órája című darabjának magyarországi premierje.

Franco Perlasca
Franco Perlasca

1943 szeptembere után az olaszokat Magyarországon nem tekintették töb­bé barátságos külföldieknek, és Perlascát is internálták. Megszökött, majd kapcsolatai révén munkát kapott a spanyol követségen. Ahogy a front közeledett, a spanyol nagykövet elhagyta Budapestet, és helyére Perlasca lépett. További spanyol menleveleket hamisított és védett házakat jelölt ki. A szovjet hadsereg megérkezéséig a helyén maradt, hogy gondoskodjon a zsidókról. Ezután elégette spanyol papírjait és ismét olasz üzletember lett.

Perlasca 1989-ben kapta meg A Világ Igaza izraeli állami kitüntetést.

MTI

Megszakítás