Berel Lazar orosz főrabbi új projektet indított útjára fia, a frissen házasodott Menachem Mendel esküvője után rendezett sevá bráchot ünnepségen: a tfilin bankot.

A rabbi évekkel ezelőtt indította el különlegesen sikeres kezdeményezését, a mezuza bankot, melynek keretében, bőkezű adományozóknak köszönhetően, helyi zsidók ezrei jutottak ingyen mezuzához. E mezuzák sokak számára az első lépést jelentették ahhoz, hogy – egyre több micvát magukra vállalva – a Tóra parancsolataihoz hű életet éljenek.

Menachem Mendel és Chana Tzivia Lazar esküvőjét Berlinben tartották. A városközpontban levő rendezvényteremben több százan jelentek meg a helyi zsidó közösségből, hogy együtt ünnepeljenek rabbijukkal és mentorukkal, a menyasszony apjával, Yehuda Teichtel rabbival. Teichtel rabbi – berlini főrabbiként – a várost a Tóra, az istenfélelem és a jótékonykodás helyévé változtatta rengeteg helyi zsidó lakos számára.

Néhány nappal később számos nagyra becsült vendég, rabbik és közéleti személyiségek jelenlétében hatalmas sevá bráchot ünnepséget tartottak Moszkvában, az elegáns Zsukovka Chábád Központban. A sevá bráchot (a.m. hét áldás) az újdonsült házaspár tiszteletére az esküvő utáni héten minden nap megrendezett lakoma, melynek során elhangzik az esküvőn is elmondott hét áldás.

Ez alkalomból jelentette be Lazar rabbi az új kezdeményezést, ötven évvel az után, hogy a lubavicsi Rebbe elindította tfilin kampányát. Még azon az estén három büszke fiatal vehette át élete első pár tfilinjét, miután már korábban elkötelezték magukat arra, hogy minden nap felteszik a tfilint, ám eddig – anyagi okok miatt – kölcsön tfilint használtak.

A tfilin a hétköznap reggeli imák alkalmával a férfiak által viselt imaszíj. Viselését a Tóra írja elő négy különböző helyen: kétszer Mózes második könyvében (Smot) és kétszer Mózes ötödik könyvében (Dvárim). Az első említés így hangzik: “És legyen neked jelül kezeden és emlékül szemeid között, hogy legyen az Örökkévaló tana a te szádban, mert erős kézzel vezetett ki téged az Örökkévaló Egyiptomból.” (2Mózes 13:9).

Az este során több bőkezű adományozó ajánlott fel komoly összeget további tfilinpárok beszerzésére, hogy még több zsidó részese lehessen e különleges micvának, ami újabb és újabb micvákhoz vezethet.

Forrás: COL