Amennyiben a gyerek hiányzik az iskolából jom kipurkor.

Egy észak-texasi iskolában azt kérték az egyik tanuló szüleitől, hogy igazolják zsidó származásukat, ha jom kipurkor, a legnagyobb zsidó ünnepen lányuk vallási okokra hivatkozva marad távol a tanítástól. Jom kipur napja nemcsak szigorú böjtnap, hanem teljes munkatilalom is vonatkozik rá, tehát ilyenkor nem is mennek iskolába a gyerekek.

Az édesanya, Lauren Gordon elmondta, hogy amikor a múlt hónapban jelezte, hogy gyermeke jom kipurkor nem megy iskolába, az intézmény megkérte, hogy „küldje el az általuk látogatott vallási felekezet dokumentációját”, mert csak ebben az esetben tudják a hiányzást igazoltnak tekinteni.

„Az iskola reakciójából az derült ki, hogy nem hiszik el, hogy zsidók vagyunk. Bizonyítékot akartak. Őszintén szólva ez legalább annyira elszomorító, mint amennyire dühítő.” – mondta Gordon.

Miután az anya a Facebookon is beszámolt a történtekről, kiderült, hogy nem áll egyedül ezzel a problémával. A közelmúltban a környék több iskolájában is arra kérték a zsidó ünnepeken hiányzó diákokat, hogy igazolják vallási hovatartozásukat. Korábban nem volt ilyesmire példa. „Ez meglepő fejlemény, mert eddig még nem kerestek meg minket iskolák ez ügyben” – mondta Andrew Paley, a dallasi Temple Shalom közösség vallási vezetője.

Gordon hivatalos panaszt nyújtott be az intézmény igazgatójának, aki elnézést kért és elmondta, hogy nem rossz szándék vezérlete őket. Egyben ígéretet tett arra, is, hogy többet nem fordulnak lányához ez ügyben, amíg az iskola tanulója.

Az intézmény működési szabályzata egyébként rögzíti, hogy saját vallási ünnepein mindenki számára megengedett a hiányzás.

Gordon közölte, hogy azon dolgozik, hogy Észak-Texas egyik iskolájában se kelljen senkinek sem bizonyítania zsidóságát ahhoz, hogy a zsidó ünnepeken felmentést kapjon a tanítás alól.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Megszakítás