A Tett és Védelem Alapítványt (TEV) vezetője előadóként szerepelt a Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) által szervezett „Az előítéletből fakadó erőszak elleni fellépés” c. négynapos budapesti tréningen.  Az ILEA a hazai jogvédő szervezeteket azért hívta meg a tréningre, hogy a környező országok résztvevő szakemberei, jobban megismerhessék a gyűlölet bűncselekmények főbb aspektusait a jogvédők illetve az áldozatok szempontjóból is. Az eseményen a TEV részéről a szervezet titkára, Szalai Kálmán többek között a holokauszt-emlékezettel kapcsolatos kérdésekről, a gyűlölet bűncselekményekről és az ezekhez kapcsolódó hazai bírói gyakorlatról beszélt a hallgatóságnak. Néhány nappal később az EU biztonsági szervezete, az EBESZ kétnapos nemzetközi konferenciáján képviselte Magyarországot a TEV, ahol bemutathatta az alapítvány oktatási és továbbképzési programjait.

A Nemzetközi Rendészeti Akadémia (International Law Enforcement Academy, ILEA) az amerikai és a magyar kormány együttműködésével 1995-ben jött létre Budapesten. Az iskola különlegessége, hogy a képzés kialakításához az FBI Nemzeti Akadémia programja szolgált alapul, így a közvélemény előtt sokszor “FBI Akadémiaként” hivatkoznak az intézményre. A most megtartott négynapos tréningen a magyar szakemberek mellett Szerbiából és Szlovákiából érkeztek vendégek, elsősorban rendvédelmi szervektől, a nemzeti ügyészségektől és a bírói testületek tagjai közül. A gyűlölet-bűncselekmények témakörében rendezett előadáson a TEV mellett a TASZ és a Helsinki Bizottság képviselői vettek részt. 

Szalai Kálmán kitért arra is, hogy míg az Európai Unió rasszizmus és az idegengyűlölet elleni kerethatározata alapján az erőszakra uszítást és a gyűlöletre uszítást külön deliktumként kell kezelni, a hazai joggyakorlat és a kapcsolódó alkotmánybírósági határozatok alapján Magyarországon az erőszakra uszítás éri el cask a büntethetőség határát. Ennek is köszönhető, hogy a TEV az elmúlt három év során tizenkét alkalommal tett feljelentést közösség tagjai elleni uszítás okán, de ezek az eljárások kivétel nélkül megszűntek, vagy már eleve el sem kezdődtek, mivel elutasította őket a nyomozóhatóság.

ilea2

Pár nappal később, 2016. október 19-20-án a TEV küldöttsége az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kétnapos konferenciáján vett részt Berlinben. A rendezvényen azt a kérdést tárgyalták, hogy melyek a legjobb eszközök diszkrimináció és az intolerancia visszaszorítására.

ebesz

Az EBESZ jelenlegi elnöke, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter megnyitóbeszédében azt mondta, „Vancouvertől Berlinen át Vlagyivosztokig” mindenkit érintő probléma a növekvő intolerancia, ugyanakkor hozzátette, világosan meg kell jelölni azt is, hol húzódik a tolerancia határa. Michael Georg Link, az EBESZ demokratikus intézményekért és emberi jogokért felelős ügynökségének (ODIHR) igazgatója a megnyitón elmondta, a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy az EBESZ tagországok közül többhelyen emelkedik a gyűlölet-bűncselekmények száma.

ilea1

A rendezvénynek kiemelt témája volt a gyűlöletbeszéd elleni fellépés és az oktatás. A TEV képviseletében Szalai Kálmán, az alapítvány titkára előadásában ismertette a TEV oktatási tevékenységét: több képzésben is szerepet vállalnak, indítottak például egy középiskolai programot, amelynek célja a zsidóság megismertetése a fiatalokkal és az antiszemita előítéletek eloszlatása. Bemutatta emellett a Zahor Alapítvánnyal közösen megvalósuló, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának programja alapján indított tanárképző projektet, valamint az alapítvány rendészeti képzésekben való szerepvállalását – előbbi a holokauszt oktatásához nyújt segítséget a pedagógusoknak, utóbbiak során a gyűlöletbűncselekmények felismeréséről, azok jogi meghatározásáról és az ilyen bűntettek elleni helyes fellépésről tájékoztatják a rendészeti és jogi képzéseken résztvevő hallgatókat.