„Emlékezni a Holokausztra: oktatási gyakorlatok és a fejlődés útjai a modern Ukrajnában” címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) és a kijevi magyar konzulátus. A program helyi szervezetekkel való együttműködésben jött létre.

2015-ben Magyarország látja el az IHRA elnöki tisztjét. Az év egyik központi feladata a szervezetben Ukrajna csatlakozásának előkészítése és előmozdítása, amihez meg kell erősíteni az ukrán zsidó-, és civil szervezetek működését. Ennek egyik fontos állomása volt a május 27-én tartott egynapos konferencia, melyen ukrán szervezetek vettek részt az oktatás, a civilszféra valamint a zsidó- és roma közösség képviseletében. A megnyitón többek között

A konferencia témája a holokauszt oktatása volt, melyet olyan modulokban tárgyaltak, mint a holokausztoktatás az állami iskolarendszeren belül, vagy az informális oktatási programok lehetőségei. A találkozó célkitűzése a holokauszt oktatással kapcsolatos tapasztalatcsere volt. Ennek kapcsán kapott meghívást az IHRA magyarországi partnere, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV).

A konferencia során, mint követendő példát mutatták be a TEV tevékenységét az ukrán civil mozgalmak számára. Szalai Kálmán, az alapítvány ügyvezető igazgatója prezentációjában az alapítvány mindennapi tapasztalatait ismertette, melyeket jogvédő civil szervezetként az oktatással, kutatással és jogvédelemmel kapcsolatban szereztek.

SZS