Kísértet járta be az internetet, egy felvétel kísértete: a képen egy izraeli katona fojtogat egy 12 éves palesztin kisfiút. Aztán kiderült, hogy minden másképp van. Több angol lap már korrigálta, illetve törölte az eredetileg közölt sztorit.

Az izraeli megszállás újabb brutális bizonyítékát látták sokan azokban a fotókban, illetve videofelvételen, amelyeken az látható, hogy egy félig álarcos izraeli katona elkap, erősen szorongat, majd szinte fojtogat egy 12 éves palesztin kisfiút. Az internetet vírusként ellepő képek a Júdea és Somron régióban (Ciszjordánia) , Nebi Salah falu közelében készültek, az egyik szokásos palesztin tiltakozó demonstráció idején.

A katona a karjával erősen fogja a félelemtől remegő és kiabáló fiút, nehogy mozogni tudjon, egy speciális fogással a torkát is szorítja, miközben odajön hozzájuk egy fiatal lány és két másik nő, rángatják és megpróbálják kiszabadítani a fiút. Egy adott ponton a fiatal lány meg is harapja az izraeli katona kezét, akit láthatóan meglep, hogy körülveszik, végül a két nő belekarmol az arcába, elhúzzák őt a fiú mellől és megfutamítják.

Az első lapbeszámolók még nem ismerhették az eset pontos körülményeit, nem értették, mi késztette az izraeli katonát ilyen drákói fellépésre. A képek viszont megtették az ilyenkor szokásos hatásukat, akárcsak a hadsereg (IDF) libanoni vagy gázai akciói idején: ezekben a közvélemény az erős, erőszakos katona vs. gyenge palesztin gyerek egyenlőtlen párharcát látta. A lapok az ártatlan gyermek és a „kétségbeesett palesztin nők” bátorságát ünnepelték, akiknek sikerült elfordítani a gépfegyvert a fiú mellől.

Az IDF szóvivője később megerősítette, hogy a fellépést erőszakos tüntetés, a palesztin fiatalok kődobálása előzte meg. A 12 éves (állítólag „törött karú”) fiú nagy kődarabokat is dobált a katonára, ezért elhatározták, hogy letartóztatják – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy ezután számos palesztin nő és gyerek „erőszakos provokációba” kezdett, amelynek hatására az IDF körzeti parancsnoka úgy döntött, eltekintenek a letartóztatástól. A katona könnyebben megsérült, két másik palesztin fiatalt letartóztattak.

Az Israellycool blog végül nemcsak megerősítette, de fontos információval is kiegészítette a provokációról szóló információt: a fiúhoz segítő 15 éves lány nem más, mint a blog által „Shirley Temper-nek” nevezett ismert palesztin aktivista, valódi nevén Ahed Tamimi, aki családjával együtt számos tudatosan megrendezett provokációt követett már el azért, hogy a kamerák (esetünkben: a Reuters és az AFP fotósai, valamint palesztin videósok) rögzíthessék az „agresszív izraeli katona” kliséjét. Az ilyen médiatudatos propagandát a blog Pallywood-nak, kitalált történeteket forgató palesztin filmgyárnak nevezi.

A blog olvasói fel is hívták a brit Daily Mail figyelmét arra, mennyire téves és hazug a sztori heroizáló tálalása (nem jelentéktelen információ például, hogy a lány apját nyolcszor csukták már börtönbe, anyját ötször tartották őrizetben), mire a lap korrekten korrigálta a történetet. Úgyhogy ironikus módon Ahed Tamimi, aki első örömében a Facebookon belinkelte a brit lap cikkét, most már a javított, őt leleplező írást hirdeti az oldalán. A Daily Mail is beszámol a Pallywood-hatásról, arról, hogy az ilyen akciók célja az Izraellel szembeni PR-háború megnyerése. Az esetről eleinte szintén naivan beszámoló konzervatív The Telegraph egyszerűen törölte a sztori online verzióját.

A Times of Israel palesztin tüntetésen jelenlévő, a demonstrálók mozgását nyomon követő újságírójának egy tüntető elismerte, hogy ilyenkor megtervezett forgatókönyvet követnek: „Előbb végigmenetelünk az úton, utána a hadsereg vár majd ránk. Ha eljutunk egy bizonyos pontra, könnygázzal támadnak majd minket, majd a gyerekek köveket kezdenek dobálni rájuk a hegytetőről. Ez így megy majd oda-vissza, mi pedig egy csomó képet lövünk.”

Munkatársunktól

 

Fotó: Times of Israel

 

Megszakítás