Sajtóhírek szerint szerdán tesz bejelentést Donald Trump Jeruzsálemmel kapcsolatban. Sokan azt várják tőle, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét átköltözteti Tel-Avivból.

Az amerikai elnök még nem döntött arról, hogy elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, de az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezését sem határozta el még – közölte Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója vasárnap. Az amerikai elnök várhatóan szerdán tesz bejelentést ezzel összefüggésben. Kushner szerint Trump még mérlegeli a lehetőségeket és a különböző tényeket.

A Hamász nevű palesztin terrorszervezet bejelentette: amennyiben az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, akkor egy új intifádára fogja felszólítani a palesztinokat. A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az értesüléseket – olvasható a forward.com cikkében. Mások arról írnak, hogy Trump újabb hat hónappal elhalasztja annak az 1995-ben hozott törvénynek a hatályba lépését, ami ezt lehetővé tenné. Ezt egyszer már megtette. 

A Palesztin Hatóság elnökének egyik tanácsadója azt nyilatkozta, hogy a nagykövetség áthelyezése a „békefolyamat teljes lerombolása lenne”, aminek a „világ fizetné meg az árát”. A palesztinok Jeruzsálem keleti részére, mint jövendő államuk fővárosára tekintenek. A nagykövettség áthelyezése ellen lobbizott a hírek szerint múlt héten Washingtonban a jordán király is.

Kép: cnn.com