A koncentrációs táborba kényszerített zsidók zsinagógát hoztak létre maguknak egy raktár rejtekében. Hihetetlen, de szinte sértetlenül megmaradt.

A Prágától északra fekvő Terezinről a legtöbbünknek a nácik „kirakat” koncentrációs tábora jut eszébe, aminek szörnyű története nagy vonalakban szinte mindenki számára ismert. A jewish-heritage-europe.eu egyik munkatársa és egy építészettörténész nemrég a városrész „titkos zsinagógáit” kutatta. Ezeken a helyeken gyűltek össze imádkozni a tábor zsidó foglyai. Egyetlen maradt csak meg sértetlenül, mégpedig különleges festett díszítéssel.

 

Ezt egy bizonyos Artur Berlinger hozta létre, feleségével Bertával 1942-ben. 1944-ig használhatták, amikor őket is Auschwitzba deportálták. A helyet egy raktárban alakították ki. Kevés olyan hely van, ahol a holokauszt áldozatainak alkotása így megmaradt. Kisebb tárgyak, amik a szertartásokhoz kapcsolódtak, máshonnan is előkerültek, de ilyen tér nem maradt meg sehol máshol. 1989-ben fedezték csak fel – olvasható a beszámolóban.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Megszakítás