Egyre többször használnak fel holokauszt emlékművekhez megsemmisült zsidó temetőkből származó sírkő maradványokat Lengyelországban.

A legújabb Poznanban készült el, az egyik temető helyén. Az emlékfalon olyan sírkövekből származó darabokat helyezett el a művész, amelyek évtizedekig az utca burkolatába voltak beépítve. Az installáció mellett többnyelvű emléktáblák (lengyel, héber, angol) is olvashatók – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

Az emlékfal készítője Janusz Marciniak nem zsidó származású, a poznani művészeti egyetem professzora, de munkáját évek óta meghatározza a zsidó kultúra. Egyik művészeti akcióját abban a zsinagógában tartotta, amit a nácik a megszállás idején uszodának építettek át, erről a bizarr helyről mi is beszámoltunk. A medence vízének felszínén 600 mécsesből alakított ki Dávid-csillagot.

Janusz Marciniak életének meghatározó élménye volt, hogy a ház, amiben felnőtt, a poznani zsidó temető helyén állt. 2008-ban részben rekonstruálták a helyet, alkotása is itt található.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu